Foto: pixabay.com

24.02. tranzitna Venera gradi egzaktni kvadrat s tranzitnim Jupiterom u Jarcu. Ovaj aspekt može donijeti nezadovoljstvo, sužavanje mogućnosti, uskraćenje zadovoljstva i potpore. Kvadrat između tranzitne Venere i Plutona, 29.02. nosi potrebu za opsesivnom kontrolom na ljubavnom planu. Ovo je jako loš period za započinjanje emotivnih odnosa i vrlo vjerojatno svaka ljubavna priča je koja započne u izazovnim aspektima ove vrste je od početka osuđena na poteškoće.

Tranzitna Venera, ovisno od polja kojim tranzitira u natalnoj karti, opisuje u čemu i gdje ćemo uživati, odakle dolazi udvaranje, s kim ćemo dijeliti najljepše trenutke, kao i to gdje će se odraziti potreba za kreativnošću i stvaralaštvom, kao i od koga nam dolaze pokloni. Uloga Venere je da uživa, da je diplomatična, taktična, da se udvara i da joj se udvaraju. Venera je i ženski princip, a nasuprot njoj je Mars, koji predstavlja upravo borbu i potrebu za djelovanjem, objavu rata, sukob i obranu.

Kada se Venera nađe u Marsovom znaku (Ovnu ili Škorpionu), upravo zbog prirode suprotne njoj, Venera se ne osjeća najbolje u tim znakovima, a samim tim i kažemo da je debilitirana. U lošem dostojanstvu, Venera će pokušavati da svoje osnovne osobine iskazati na način na koji joj to nije svojstveno, zbog čega će i opisati konfliktno područje pojedinca u natalu, a na kojem je potrebno raditi.

Ne znači to da ova Venera ne zna voljeti niti da ne zna uživati, ali znači da će upravo zbog izbora koje napravi formirati loš prostor za ono dalje što je potrebno jednoj Veneri – ljubav, udvaranje, uživanje.

Tranzitna Venera je ušla u znak Ovna 8. veljače/februara pa je za većinu započeo period “ljubavnih ratova” koje vodimo iako smo sami, a i te kako ako smo u odnosu. Za razliku od prethodnog tranzita Venere znakom Riba, sada su strasti na prvom mjestu, kao i impulzivno reagiranje, najprije u ljubavnim odnosima. Nismo spremni na kompromis i vrlo vjerojatno ukoliko nas netko na “prvu loptu” nije oduševio ili učinio da poželimo imati nešto više od samog flerta, onda interes vrlo brzo prestaje i gasi se jednakom brzinom kao što je i nastalo.

U ponedjeljak, 17. veljače/februara, tranzitni Mars se pridružio stelijumu planeta u znaku Jarca pa je samim tim i po znaku započeo graditi aspekt kvadrata s Venerom, međutim, do punog aspekta neće doći, a što na konkretnom planu može donijeti natezanje i konflikt koji se produžava, a koji nikako da se riješi.

Sada jedna strana želi sve, sad i odmah, dok druga strana smatra da nije pravo vrijeme za nešto i da je potrebno strpljenje, zbog čega se rađa mini konflikt koji izaziva tenziju. Ovo je također i buđenje strasti i jačanje libida.

U ponedjeljak, 24. veljače/februara, tranzitna Venera će graditi egzaktni kvadrat s tranzitnim Jupiterom u Jarcu pa ovaj aspekt može donijeti troškove, problem financijske prirode, ali i s druge strane na osobnom planu nezadovoljstvo, uslijed osujećenja velikih očekivanja zbog brzoplete procjene postojeće situacije.

S obzirom na to da su u i Jupiter i Venera u lošim dostojanstvima, ovaj aspekt oslikava i sužavanje mogućnosti, uskraćenje zadovoljstva i ukoliko očekujemo financijsku pomoć ili na bilo koji način tražimo poboljšanje postojeće situacije, možemo naići na otpor, najprije jer za ono što tražimo potrebno je iskustvo i vrijeme.

Priroda Jupitera je da širi, a u lošem dostojanstvu – pa dodatno i u napetom aspektu s Venerom, uskratit će zadovoljstvo i vratiti nas na početni položaj, nakon što smo uhvatili zalet. Imajući u vidu da je i tranzitni Merkur retrogradan, sada nas situacija uslijed loše procjene ili percepcije može dodatno koštati.

Kvadrat između tranzitne Venere i Plutona, koji će se egzaktno odigrati 29. veljače/februara, donosi potrebu za opsesivnom kontrolom na ljubavnom planu, sada raste ljubomora i neke prizemne strasti mogu preuzeti kontrolu. Drama u odnosima je izražena, a ovaj aspekt najbolje oslikava nemogućnost da se izađe iz odnosa u kojem nam nije dobro, ali kojem se uporno vraćamo.

Većina će biti u prilici da se u ovom periodu i posvađa i uništi sve ono što je do sada gradila pa da se opet tome vraća, ili da svjedoči bolnoj transformaciji emocija ili u emotivnom odnosu. Sada su na redu i ljubavne afere s ljudima o kojima vrlo malo znamo, ali se predajemo strastima zbog kojih se kasnije možemo kajati.

U kvadratu s tranzitnim Saturnom u znaku Jarca, a koji će se egzaktno odigrati 4. ožujka/marta, svi odnosi emotivne prirode će biti stavljeni na iskušenje, probu, test vremena. Sada se može javiti kronični osjećaj usamljenosti, bez obzira na to jesmo li u odnosu ili ne, a s druge strane unutar ljubavnih veza se javlja distanca, osjećaj zahlađenja.

Ovo je aspekt koji će također donijeti i poznanstva s ljudima koji su na neki način daleki pa to može biti i fizička udaljenost među partnerima, kao i poznanstvo s ljudima s kojima postoji velika razlika u godinama.

Ovo je jako loš period za započinjanje emotivnih odnosa i vrlo vjerojatno svaka ljubavna priča je koja započne u izazovnim aspektima ove vrste je od početka osuđena na poteškoće, izazov koji nismo u stanju prebroditi i odnos od kojeg na kraju odustajemo. Također, kompleksi i osobna nezadovoljstva najprije zbog fizičkog izgleda ili manja zadovoljstva je ono što može obilježiti ovaj period.

Dino Murić/astroportal.in