Foto: pixabay.com

Tranzitna Venera ušla je u znak Jarca 5. studenog 2021. i, uz period retrogradnog hoda, ostaje u istom sve do 06. ožujka 2022. godine. U narednom periodu će nam donijeti ozbiljan i racionalan pristup emocijama, ljubavi, kreativnosti, zabavi, djeci. Ulazimo u period ozbiljnijeg izražavanja emocija. U narednim danima očekuje nas uzdizanje emocija na neku višu razinu pa ćemo spoznati granice i unutar i izvan sebe. Ovaj tranzit će nam pomoći da uskladimo potrebe i želje, natjerati nas da se fokusiramo na cilj, da radimo na sebi, ali i donijeti odgovornost na onom polju koje vam u natalnom horoskopu počinje znakom Jarca. Na tom životnom polju moguće su i blokade, strah, tuga, jer ćemo biti pozvani na vjernost, trajnost i pouzdanost, a to nije lako.

 

Venera vlada našim osjećajima, vrijednostima, životnim zadovoljstvom. Venera priča priču o našim ukusima, umjetničkim sklonostima, svemu onome što nas čini sretnim. Venera je priča o intimnim odnosima, vezama, uzbuđenju, osvajanju, ravnoteži, gdje tražimo zadovoljstvo, na što trošimo novac, kakve poklone kupujemo.

Saturn je hlad, skučenost, oskudnost, ograničenost. Uvijek daje prosjek, blokade, prepreke, sporost, ali i pravdu. Iako djeluje sumorno i depresivno, on ipak donosi strukturu i smisao našem svijetu. On nas podsjeća na naša ograničenja, odgovornosti i obaveze. Donosi definiciju našim životima.

Znak Jarca simbolizira najviša dostignuća, vrh neba ili položaj Sunca u podne, kao i vrh najviše planine, ono što ostaje u nasljeđe budućim generacijama, ali i ono što nas povezuje s prošlošću, precima i tradicijom.

Venera u ovakvom prostoru, rekli bi mnogi, nema što raditi. Ova raskošna ljepotica u atmosferi u kojoj vlada Saturn može djelovati sputano, hladno, ograničeno. Ipak, ovo je Venera koja ne pušta svakoga u svoj svijet pa morate imati i te kako visoke moralne i životne vrijednosti, ako želite naklonost ove zahtjevne ljepotice. Naklonost će teško pokazati, svoje emocije nikada neće staviti ispred razuma pa će vam u prvi mah djelovati zagonetno, oholo, nepristupačno.

Ova Venera nosi u svom srcu sve teške ljubavi iz prošlosti i gotovo da nema iza sebe neku bajkovitu ljubavnu priču kojoj nisu prethodila ograničenja, osude ili komplikacije. Venera u Jarcu je ledena kraljica koja zna da jedino ustrajan, strpljiv, zreo, odgovoran, ozbiljan i pristojan muškarac zavrjeđuje njeno poštovanje. Kada je jednom kupite svojim kvalitetama, bit će postojana kao stijena.

 

Venera u Jarcu je navikla čekati. Tisuću godina jednog (neću reći princa, jer je ovo Venera koja je prilično realna) čovjeka koji će je voljeti do kraja života. Ova Venera orijentirana je na cilj, duhovita, potkovana i pod kontrolom. Jako je oprezna pa čak i u ljubavi traži dozu predvidljivosti. Previše je praktična da bi “gubila glavu” zbog ljubavi.

Venera u Jarcu je u zemljanom, kardinalnom znaku pa traži sigurnost, stabilnost, pouzdanost, odgovornost i trajnost. Ljubav doživljava kao vrlo ozbiljnu stvar, ne leti previsoko, čvrsto je na zemlji, rezervirana i oprezna, emocije izražava kao dužnost pa umjesto “volim te” od nje ćete dobiti privrženost, poštovanje i predanost.

Svoje slabosti će teško otkriti, jako je skeptična prema drugima pa budite sigurni ako vam je prijatelj ili partner, to je znak da vas poštuje i cijeni i da se na nju možete osloniti.

Od ove Venere ćete često čuti da se ljubav gradi godinama, jer ona u sebi nosi simboliku vremena, uvjerena da zaljubljenost i strast prolaze, a poštovanje i posvećenost ostaju. Ova Venera je odrasla uz roditelje koji su se vjenčali zbog dužnosti ili su razumno donijeli odluku da su jedno drugom potrebni kroz život.

Ovoj Veneri veliku ulogu u životu igraju baka i djed, posebno baka koja dolazi iz mnogo bolje obitelji od djeda i koja je podnijela neku žrtvu zbog te ljubavi. Ona ne želi ljubav koju nam serviraju u bajkama. Njeno srce će osvojiti onaj koji se ne uplaši surovosti života, koji ne pobjegne od odgovornosti i koji s njom preživi teške životne trenutke.

Ovo je Venera koja odgovorno pristupa svim životnim sferama pa je uglavnom odgovoran i vrijedan radnik na kojeg se možete osloniti. Ona ne skreće pažnju svojim izgledom, profinjena, klasična, umjerena i ozbiljna, ali s godinama biva sve ljepša.

Negdje sam pročitala da je Venera u Jarcu “kamena ljepota” i to je zaista tako. Vrijeme radi za nju, kao što ona strpljivo prati vrijeme. Pa ćete vidjeti ljude s ovim položajem koji u mladosti izgledaju starije i ozbiljnije od svoje generacije, ali vremenom bivaju privlačniji i ljepši.

Dobro podnosi usamljenost i čekanje, negdje naučena da sve mora da čeka, ali čeka strpljivo i uvijek dočeka nekoga tko će iza ledene površine otkriti toplo, ljupko i nježno srce.

Tranzitna Venera ulazi u znak Jarca 05. studenog 2021. i, uz period retrogradnog hoda, ostaje u istom sve do 6. ožujka 2022. godine.

 

Venera u kući Saturna lišena je topline i spontanosti pa joj isto nedostaje. Ona ovdje dobiva energiju Saturna pa će nam u narednom periodu donijeti ozbiljan i racionalan pristup emocijama, ljubavi, kreativnosti, zabavi, djeci. Ulazimo u period ozbiljnijeg izražavanja emocija. U narednim danima očekuje nas uzdizanje emocija na neku višu razinu pa ćemo spoznati granice i unutar i izvan sebe.

One veze koje imaju tendenciju da traju, ako “prežive” ovaj tranzit, mogu se nadati nekoj ozbiljnijoj priči. Saturn uvijek igra na duge staze. S druge strane, one veze koje počivaju na nestabilnim, neiskrenim, lažnim temeljima, vrlo je moguće da baš u ovom periodu okrenu ljubav s naličja na lice.

Venera u Jarcu je obaveza. To je kao da u ljubavi potpisujete neki ugovor. Ona želi da zna na čemu je. Ako ste sami, vrlo je moguće da u periodu ovog tranzita upoznate ozbiljnog, odgovornog, ambicioznog, situiranog, starijeg partnera i to može biti priča na duge staze.

Mnogi od vas će se vezati za posao, usmjeriti svoju energiju na rad, izvršavanje obaveza, razmišljati o napretku u karijeri. Posao bi mogao biti važniji od emocija, koje će se u ovom periodu i te kako kontrolirati, odmjeravati, potiskivati ili ozbiljno pokazivati.

Ovo je povoljan tranzit za one koji čekaju na ostvarenje nekog svog poslovnog cilja, kao i za one koji su u prethodnom periodu mnogo radili, a još uvijek nijesu osjetili opipljive rezultate ili nagradu za svoj trud.

Dok Venera boravi u Jarcu, vrlo je moguće da se netko iz prošlosti opet pojavi u vašem životu. Venera u Jarcu govori o starim ljubavima, o emocijama koje su završene negdje u prošlosti. Doći će netko da zamoli za još jednu šansu ili ćete kroz poruku, poziv, susret ostvariti kontakt s nekim iz prošlosti.

Ovaj tranzit će nam pomoći da uskladimo potrebe i želje, natjerati nas da se fokusiramo na cilj, da radimo na sebi, ali i donijeti odgovornost na onom polju koje vam u natalnom horoskopu počinje znakom Jarca. Na tom životnom polju moguće su i blokade, strah, tuga, jer ćemo biti pozvani na vjernost, trajnost i pouzdanost, a to nije lako.

Venera 17. studenog ulazi u retrogradnu sjenu s 11°04′ Jarca, 19. prosinca kreće u retrogradni hod s 26°29’ Jarca, sve do 29. siječnja 2022. godine kada kreće direktno, ali tek 01. ožujka 2022. godine izlazi iz retrogradne sjene.

 

Venerin retrogradni ciklus se događa rijetko, svakih godinu i pol dana u drugom znaku i svakih osam godina u istom znaku. Dobra strana retrogradne Venere leži u šansama za razvoj osobnosti, jer su sve planete u retrogradnom hodu određeni vid introspekcije i putovanja u sebe.

Kada netko ima retrogradnu Veneru u natalnom horoskopu, to pokazuje da je u prošlom životu bilo zloupotrebe ili zanemarivanja kada je emotivni život osobe u pitanju. Specifičnosti se tumače kroz kvalitetu znaka i karakteristike kuće u kojima se Venera nalazi.

Retrogradna Venera vraća nam nedovršene emotivne priče, tjera nas da otkrijemo razlog svoje emotivne nesigurnosti, da preispitamo svoje najdublje emocije, da bolje razumijemo razloge zašto nam se nešto događa na emotivnom ili financijskom planu. Preispitivat ćemo svoje želje i svoja očekivanja, otkriti razlog neispunjenih želja pa nekima ovaj proces može biti bolan.

Razmišljat ćemo i o trenutnom emotivnom statusu, je li vrijedno ili nije vrijedno, je li to ono što nas ispunjava. Sve što smo do sada gurali pod tepih u emotivnim odnosima, sada ćemo otvoriti. Za vrijeme retrogradnog kretanja Venere ne savjetuje se ulazak u brak ili emotivnu vezu, jer je period nepovoljan za planiranje važnih životnih događaja, osim ako se ne radi o vraćanju na neku staru priču ili ako osoba ima natalno retrogradnu Veneru.

Na polju financija poželjan je dodatni oprez kada je u pitanju raspolaganje novcem, a naročito treba izbjeći zaduživanja, podizanje kredita, ulaganje novca, investiranje, velike trgovine, kupoprodaju nekretnina, vrijednih stvari, nakita…

Retrogradna Venera predstavlja početak jednog potpuno novog ciklusa u emotivnim odnosima, posebno ako naučimo da ne budemo zarobljenici nečega što nas ne ispunjava, ako se suočimo sa vlastitim strahovima, ako budemo iskreni prema sebi i naučimo da budemo dovoljni sebi bez ovisnosti od drugog bića.

Ako naučimo da nam za osobnu sreću nisu potrebni uvjeti i ono “ne mogu bez toga…”, retrogradna Venera će nam pomoći da pustimo. Da donesemo odluke. Da se vratimo slobodi.

Aspekti koje će ova Venera praviti su, najprije trigon s Uranom u Biku – 19. studenog; sekstil s Neptunom u Ribama – 30. studenog pa 05. siječnja iz retro hoda pa 24. veljače; konjunkcija s Plutonom u Jarcu – 11. i 25.prosinca, zatim 03. ožujka i 16. veljače konjunkcija s Marsom.

 

Trigon s Uranom daruje uspjeh pri sklapanju poslova, iznenadni novac, neobične i neočekivane okolnosti, rizik koji vrijedi. Iako kratkotrajan, ovaj aspekt utječe na razbijanje ustaljene rutine, na emotivnom i finansijskom planu, prilika da mijenjate nešto što vam odavno ne predstavlja zadovoljstvo. Ovo je ljubav koja dolazi iznenada – kada je najmanje očekujete.

Ovo je vrijeme kada u vaš život ulaze ljudi koji vas stimuliraju svojom originalnošću, ljudi otvorenog uma i srca, na mjestima na kojima ne očekujete i okolnostima koje su sve osim normalne.

Ljubav preko društvenih mreža, grupnih aktivnosti, s razvedenim osobama ili onima koji su do skoro bili u kompliciranoj ljubavnoj vezi. S obzirom na to da je Venera u Jarcu i da se trigon događa kroz zemljane znakove, teško da ćete previše odskočiti od tla, ali ozbiljnost u ovakvoj situaciji samo može uplašiti drugu stranu, jer Uran zahtijeva slobodu.

Izuzetno povoljne prilike i za profesionalne uspjehe, upoznavanje značajnih ljudi koji će kasnije biti od pomoći za profesionalni napredak, aktivan društveni život, dani puni zadovoljstva, strasti, sreće u ljubavi.

Venera će čak tri puta praviti sekstil s Neptunom pa biste u ovom periodu mogli očekivati uzbudljive trenutke razmjene nježnosti u ljubavnoj vezi ili u braku. Ako ste sami mogu se stvoriti uvjeti za ostvarenje ljubavne veze upravo s osobom o kojoj često maštate.

Ovo je pogodan trenutak za manifestaciju, odnosno, kreiranje namjere i definiranje osobe (ili odnosa) kakvu priželjkujete da privučete. Ovaj tranzit svakako će povećati senzibilnost i pokrenuti skrivena osjećanja.

Venera potom ide u konjunkciju s Plutonom, a Pluton uvijek predstavlja, smrt, uništenje, propadanje. Ova energija će nas suočiti s postojećim problemima u odnosima, tražiti da nešto umre, da bi se promijenilo. Mnogi će, baš uz pomoć ovog aspekta, uspjeti napraviti prekretnicu i konačno presjeći one odnose koji ih guše, kako bi sretniji nastavili naprijed. Ako ne sretniji, onda sigurno s osjećajem lakoće i jasnijim ciljem kuda dalje.

Venera konjunkcija Mars, 16. veljače – ovo je događaj godine i najava prilično burnih događanja na emotivnom planu. Posljednji put Venera i Mars su bili u konjunkciji u Lavu, na ljeto ove godine. Ovo je aspekt pojačanih strasti, erotike, romantičnih susreta, poljubaca, zavođenja, svađa pa mirenja.

Kada su Venera  i Mars nađu u ovom kozmičkom zagrljaju, često se događa ljubav na prvi pogled. Entuzijazam i uzbuđenje naglo rastu, vrijeme je za akciju, za novi početak, za preuzimanje inicijative tj. pravo vrijeme da se nešto lijepo opet dogodi.

Generalno, ovaj aspekt potiče otvorenije ispoljavanje osjećanja u ljubavi i ljubavnih strasti. Onima koji su već u ljubavnoj vezi ili u braku može donijeti obnavljanje starih i zaboravljenih ljubavnih emocija tako da se mogu osjećati kao da su se ponovo zaljubili jedno u drugo.

Što će se stvarno dogoditi, ovisi od kuće u kojoj će Venera boraviti, od aspekata koje će praviti, ali i od toga kakva je vaša natalna Venera i godi li joj ova energija ili ne. Kuća u vašem natalnom horoskopu kroz koju bude prolazila ova Venera bit će područje života u kojeg ćete morati unijeti ozbiljnost. Zapitat ćete se koliko ste odgovorni u određenom životnom području i kolika je vrijednost onoga što imate.

Ako vam ovaj tranzit zahvati 7. polje (polje braka, partnerskih odnosa, javnosti) eto pitanja i preispitivanja o tome koliko je veza u kojoj se nalazimo vrijedna? Jesam li zadovoljan/na? Je li on/a pravi/a?

Ako isti zahvati 2. polje (polje novca, materijalnih vrijednosti) pokrenut će se pitanja odgovornosti za materijalne vrijednosti.

Ako se kreće kroz šesto polje natalnog horoskopa, naglasak će biti na pitanjima zdravlja (posebno kada su u pitanju kronične bolesti), navika koje imate u svakodnevnom životu i usluga koje pružate ili primate od strane drugih, itd.

Ovo je period odrastanja, sazrijevanja, mudrosti i odgovornosti. Ovaj tranzit najpovoljnije će utjecati na pripadnike znaka Jarca, one koji imaju podznak Jarac, kao i na one kojima je natalna Venera u znaku Jarca.

Jovanka Blagojević