Foto: pixabay.com

Venera 21.08. završava svoj tranzit kroz znak Lava i ulazi u zemljani, praktični znak Djevice i svoju demonstraciju ljubavi svodi na minimum. Procjena ljubavi je drugo ime za Veneru u Djevici. 24.08. naći će se u konjunkciji s Marsom što donosi fazu transformacije, a 26.08. pravi trigon s Uranom u Biku pa ljubav dolazi iznenada, tamo gdje se najmanje nadate!

Ljubav je jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati, ni tražiti joj razlog.

Tamo gdje traje ljubav, sloboda joj čuva leđa. Sve dok postoje kalkulacije, ljubav ne može donijeti ispunjenje. E pa, ako ste mislili da ljubav i kalkulacija nemaju nikakve veze, prevarili ste se. Procjena ljubavi je drugo ime za Veneru u znaku Djevice. Spremimo se na mjesec dana “ljubavne glavobolje”.

Venera je vladar umjetnosti, ljepote, estetike, kreativnosti, glazbe, plesa, književnosti. Venera nam omogućava da uživamo u životu. Ona je sve ono lijepo što nas okružuje – hrana, piće, dodir, druželjubivost, kultura, opuštanje, radost, uživanje, smijeh i stvari koje nas čine sretnim. Venera je nakit, luksuz, novac i vrijednosti. Ona je emocija, romantika, milovanje, laskanje, erotika, seks i za sve nas, jednom riječju – ljubav!

Venera 21. kolovoza/avgusta završava svoj tranzit kroz znak Lava, gdje je emocije pokazivala naširoko. Iz vatrenog Lava ulazi u zemljani, praktični znak Djevice i svoju demonstraciju ljubavi svodi na minimum. Venera u Djevici je Venera u padu, mjesto gdje se ne osjeća dobro, gdje ne može pokazati svoje prave vrijednosti i ljepotu pa očekujte period krajnjeg ograničavanja emocija.

U prostoru navika, obaveza, kalkulacije, sitničavosti, prizemnosti, skeptičnosti, kritičnosti,  nikada vas neće pokušati impresionirati poklonima i velikim obećanjima, kao što je slučaj s onom u Lavu. Njeni pokloni nisu ekstravagantni, ali su velikodušni. Ovo je Venera koja će istinski brinuti za onoga koga voli i obraćati pažnju na detalje iz njegovog života.

Djevica je zemljani znak pa Venera u ovom elementu naglašava potrebu za razumnom manifestacijom ljubavi. Kako to nije moguće, ovdje su u sukobu razum i emocije. Osobe koje u svom natalu imaju ovu Veneru nikada se ne zanose. One vode neprestanu borbu između želje za ljubavlju i kontrolom nad istom.

Ovdje su emocije stavljene na papir pa se promišlja o njima, uvodi logika, analizira svaki detalj. Ovo je Venera koja se nikada neće zaletjeti, već će dobro odmjeriti s kim će ući u emotivnu priču pa strpljenje druge strane može popustiti. Ipak, vrijedni su čekanja, jer oni svemu pristupaju smisleno i imaju visoke kriterije.

Ovo su dosta stidljivi i zatvoreni ljudi koji se nikad ne opuštaju. Osjećaje ne pokazuju javno, ali su lojalni i odani, vrlo osjetljivi i kreativni. Igraju na sigurno, ne ulaze u igru ako unaprijed nemaju garanciju pa su vrlo često usamljenici koji u nemogućnosti da vide krajnji ishod, ne čine poteze.

Vrlo čudno, ljubav i zainteresiranost pokazat će stalnim kritiziranjem. Oni ne kritiziraju onoga do koga im nije stalo, jer u tom slučaju uopće i ne primjećuju detalje. Kada vole, ništa im ne promiče. Zapamtit će svaki važan datum. Voljet će kod vas ono što drugi ni ne primjećuju da posjedujete. Ljubav će pokazivati nespretno, praktičnim gestama i neizmjernom dobrotom.

Ono što kod njih najviše godi je činjenica da se pored njih osjećate bitnim. Ovo je Venera koja je uvijek na usluzi svima koji joj znače. Ona brine, prinosi vam hranu, zove da provjeri jeste li dobro, umara se da ne umori vas. Nikada vam neće reći da vam haljina stoji lijepo ukoliko misli da u njoj izgledate loše.

 

Pričat će s vama telefonom dok ne osjeti spokoj sa druge strane žice. Radovat će se vašim uspjesima kao vlastitim i ponositi se vama. Savjetovat će uvijek rado kako da riješite problem ili sastavite razlupani život. Svakoj osobi na ovom svijetu potreban je prijatelj s ovakvom postavkom Venere, jer imati njega znači nikada ne biti sam.

Zbog svog lošeg dostojanstva u Djevici, Venera neće imati mogućnost pokazati svoju pravu prirodu pa ćemo, za vrijeme ovog tranzita, svoju pažnju usmjeriti na loše ili realne stvari koje su prisutne u našim odnosima. Pitat ćemo se narednih mjesec dana – Ima li ljubav ima rok trajanja? Čarolija nestaje i na površinu izlazi su(ro)va realnost. Mnogi parovi će ugledati nepoznato lice na jastuku pored sebe. Pa će se pitati kada je ta agonija počela. Jesmo li sve vrijeme ulagali svoju energiju u iluziju koja nema oblik?

Venera u Djevici traži oblik! Ona ne podnosi ništa što nije jasno, precizno, unaprijed utvrđeno. U prostoru koji nema zaključak, raste njena nesigurnost. Stoga se pripremite za period velikih analiza odnosa, procjenu ljubavi i kalkuliranje, koliko god vam to neprirodno zvučalo. Došlo je vrijeme suočavanja s realnošću, a samim tim i pucanja mnogih veza koje počivaju na lažnim ili nestabilnim temeljima. S druge strane, mnogi će partnerove poslovne obaveze smatrati glavnim krivcem za gašenje strasti.

Venera će se 24. kolovoza/avgusta naći u konjunkciji sa svojim astrološkim parom, muškim principom, Marsom. Veze će proći kroz fazu transformacije i milom ili silom suočit će se sa svim potisnutim frustracijama i teškoćama. Sada će vam smetati sve ono što do sada niste primjećivali, ili jeste, ali vam je bilo manje bitno.

Stavit ćete na papir svoju vezu i kao u matematici izvesti računicu. Ili ćete jednostavno napraviti listu za i protiv života s partnerom. Koliko se partner uklapa u vaš plan? Jesu li vam isti ciljevi? Ovo je posebno značajno za one koji imaju ASC u Djevici ili Veneru u ovom znaku, jer će oni najviše analizirati odnose i potencijalne ljubavne priče. Analizirat ćemo i svoje ljubavne želje i zapitati se što zaista vrijedi i što nam je potrebno.

Venera će 26. kolovoza/avgusta praviti trigon s Uranom u Biku pa ljubav dolazi iznenada, tamo gdje se najmanje nadate ili u odnosu u kojem ste počeli gubiti strpljenje. Ovo su i trenuci kada se rađaju nekonvencionalne ljubavi, drugačije, originalne, s ljudima iz daljine, slobodne, bez okvira i stega i samo takve mogu uspjeti.

Ljubavi čija konekcija nastaje putem interneta, društvenih mreža, u krugu prijatelja ili se prelazi granica prijateljstva pa prijatelji izjavljuju ljubav. Ovo je aspekt koji budi želju da se proba nešto novo, drugačije, eksperimentiranje s fizičkim izgledom, hobi koji postaje zanimanje, kreativnost koja iznenada nalazi put i razbija rutinu. Uran je retrogradan pa vas može iznenaditi glas od osobe iz prošlosti.

Emocije ćemo mjeriti i vagati pa se više puta zamisliti koliko smo ljubavi pružili, a koliko iste dobili zauzvrat. Dispozitor ove Venere je Merkur,  koji 29. kolovoza/avgusta ulazi u znak Djevice, a konjunkcija ove dvije planete omogućit će nam da jasno iskažemo ono što osjećamo.

Regeneracija na emotivnom planu koja je, ruku na srce, potrebna većini, imat će priliku da se dogodi kada Venera bude pravila aspekt trigona sa Saturnom (1. rujna/septembra) i Plutonom (7. rujna/septembra). Konačno ćemo se suočiti sa svojim osjećajima, pogledati srcu u oči, odbaciti strah, paranoju i brigu i prelomiti za neke nove dane.

Nove osobe dolaze tek kad stare pustimo iz srca. Ovo su dani kada se ljubav podiže na višu razinu, trenutak kada shvatimo tko je osoba s kojom želimo trajati kroz vrijeme, aspekt koji rađa ozbiljne odnose sa stabilnim, iskusnim partnerima i onima koji znaju što žele.

Venera 2. rujna/septembra pravi aspekt kvadrata s Jupiterom u Strijelcu pa se potrudite da važne emotivne odluke ostavite za dane kada prođe ovaj aspekt, jer će donijeti emotivnu napetost, pretjerivanje, gubljenje kontrole nad osjećajima, što Veneri u Djevici nije svojstveno. Ovo je apsekt koji nas može podstaći da trošimo preko svake mjere, ili pretjeramo u uživanju, hrani, optimizmu, lijenosti, što je suprotno energiji Djevice koja teži umjerenosti.

Ulaskom u znak Djevice Venera se pridružuje Marsu, a potom se ovom planetarnom “paru” pridružuju Sunce i Merkur, pa će ovo biti odličan trenutak za cjelokupnu reorganizaciju života, donošenje odluka, prihvaćanje odgovornosti, organizaciju financija, definiranje prijateljskih i emotivnih odnosa.

Kako je Djevica ekspert za detalje, obratit ćemo više pažnje na sitnice koje život znače. Ovo je vrijeme kada ćemo biti na usluzi drugima. Oslušnite jeste li nekome potrebni i izađite u susret koliko ste u mogućnosti. Vi ćete se bolje osjećati. Prihvatite kritike i popravite stvari koje se mogu popraviti. Rješavajte sve razgovorom i trudite se da se osjećate korisnim.

Tranzit Venere kroz znak Djevice definitivno donosi mnogo energije usmjerene na rad, ali i mnogo lijepih trenutaka upravo na radnom mjestu. Dosta veza otpočinje upravo preko posla, s kolegama. Možda i neka emotivna veza s osobom koju poznajete ili upoznajete preko posla. Period je dobar i za zapošljavanje, posebno ako je vaš podznak Bik, Vaga (Venera vladar ascendenta ) ili Djevica. Puno ćete raditi, biti rob obaveza i odgovornosti, a malo zanemariti opuštanje, zabavu i uživanje.

Zato, upozoreni, iskoristite ovaj period da unesete malo boja u svoje radno okruženje, popravite neke loše odnose i osjećate se ugodnije. Povoljan je period i za uljepšavanje svakodnevne rutine, obnavljanje garderobe, novi režim prehrane, dijete, posjete liječnicima, boravak u prirodi i obavljanje svih onih poslova koje ste ostavili za neke druge dane.

Ti dani su upravo došli i donose logičnost, organizaciju, analizu, odgovornost, rad i čistoću. Pokrenut će nas ova energija da ustanemo iz kreveta, organiziramo sebe, sredimo sobu, radni prostor, ljubav i život.

Ova Venera voli male stvari i jednostavan život pa uživajte u malim stvarima koje život znače. Ne možete utjecati na krajnje rezultate, ali možete u trenutku dati sve od sebe. Ako pogriješite, znate da ste pokušali. Ako ne pokušate, pitat ćete se jeste li pogriješili.

Jovanka Blagojević/astroportal.in