Foto: pixabay.com

Ovo se čini kao posljednji test pred ono što dugo čekamo. Ovo su dani u kojima se prošlost evocira, otvaraju se neke rane koje ste mislili da su zacijelile. Kvadrati ovih dana nose borbe. Personalna bojišta tuge gdje ne znaš kada ćeš i kako samog sebe poraziti. Retrogradan Merkur donosi prašinu na odluke. Pijesak u oči. Korak unazad.

Hoćeš li opet stati na svoju stranu bojišta i otkidati od sebe dijelove? Boriti se unutar sebe sa strahovima. Pripisati još jednu dozu ludila, umjesto smirenja. Kažeš mi da nemaš vremena više čekati. Da moraš odlučiti. Odmah i sada. A čekaš tolike godine. I sada ćeš presuditi. Ali kome?

Okončati, ali što? Požuriti? A gdje? Odluke koje doneseš u javi, a u sebi nisi spremna na njih, nisu odluke. Zašto žuriš požuriti vrijeme i događaje kad ste vi ti koji zaostajete. Oboje. Svatko na svoje načine.

Venerin kvadrat sa Saturnom i Plutonom čini se kao posljednji test pred ono što dugo čekamo – stabilnost. Venera u Ovnu je u lošem položaju i ne osjeća se dobro sama u sebi. Sama sa sobom, a potom ni sa drugima. Ovo su dani u kojima se prošlost evocira. Uspomene odišu paranjem kože. Otvaraju se neke rane koje ste mislili da su zacijelile. Bole neka vremena, riječi, neke tišine. Neke neizgovorene stvari i neodgovorena pitanja. Bole neka kretanja i neki zastoji.

Čini se kao da posrćemo na iste prepreke. Kao da su ciljevi odviše daleko. Kao da nam nešto stoji na putu. Blokade. Barikade. Ponovni početci. U srži ovih aspekta je priča o voljenju sebe. Koliko biste puta istrčali iz svoje kože da možete? A koliko bi ostali u njoj?

To su pokazatelji koliko ste napredovali. Duhovno. Istinski. U radu na sebi. Koliko ste pregazili svoje nesigurnosti, strahove, svoje borbe i bijeg. Tko je osoba pred kojom stojite ispred ogledala? Koliko se volite?

Kada bi mnoge ljude i odnose shvatili kao lekcije, darove ili provokacije, shvatili bi da su odrazi ne nas koji jesmo, već nas koji možemo postati. Mi ne reflektiramo i ne privlačimo ono što zračimo nego ono što nama, ali i drugima treba. Zato ponekad najkvalitetniji ljudi privuku problematične i loše priče. Jer im to treba za rast. Jer oni takvi drugima trebaju za primjer. Učenje. Lekciju.

Venerin kvadrat s Plutonom traži određene transformacije. Prekide. Smrti odnosa. Podizanja ljestvice. Preobražaje. Napredovanja. U ovom trenutku samo pogledajte čime ste okruženi u emotivnom životu i znati ćete gdje ste sami sa sobom i na čemu trebate raditi.

Ukoliko ste u lošim i destruktivnim odnosima to samo znači da ste vrijednost sebe stavili na rasprodaju. Da niste podvukli granice. Osvijestili svoje mogućnosti i uzeli život u svoje ruke. Vaša svijest o sebi samima je niska i kao takva ne može graditi kvalitetnije odnose. Ljubav koja nas okružuje je ona na koju sami pristajemo. A na što ste vi pristali?

Kvadrati ovih dana nose borbe. Previranja. Dileme. Rastrganost na strane koje ni nisu naše. Personalna bojišta tuge gdje ne znaš kada ćeš i kako samog sebe poraziti. Ljestvice vrijednosti ispituju tvoje pristajanje. Što ćeš si dozvoliti? Kakav tretman? Kakvog čovjeka? Kakvu ljubav? Kakvu sebe prije svega? Kada ćeš odbaciti stare obrasce i shvatiti da se neke stvari stalno ponavljaju kroz različite aktere sve dok ne naučiš lekcije? A znaš ih već sve.

Kontradiktornosti rastu kao i moguće distance. Zahlađenja. Odmaci. Potreba za samoćom je naglašena, a ni mi se ne znamo artikulirati. Retrogradan Merkur donosi prašinu na odluke. Pijesak u oči. Korak unazad. I nije pogodan za naročito važne presjeke, ali za one najmanje rezove je. Naročito ako presijecaš nešto sto te već toliko puta presjeklo.

Kažeš da želiš više razgovarati, a zapravo cijelo vrijeme šutiš. Govoriš, ali mnogo je tog neizgovorenog. I sada bi sasula tu bujicu emocija i otišla? Ako to zaista sada želiš, onda ti moram reći da si trebala otići odavno. Ali ti odluči o svemu onome o čemu nisi nikad odlučivala. Povedi razgovor sa sobom prije svega. Treba ti.

Hoćeš li nakon svoje odluke opetovano udarati glavom o zid i nakon par dana vidjeti kako se sve moglo riješiti? Hoćeš vrištati u svojoj koži gubeći se iz nje? Hoćeš li se opet sudarati i boriti s onim nasuprot sebe? Misliš on je on, a ti si ti. A te oči koje te gledaju jednako istu sliku vide kao i ti: svatko svoju. U ničemu niste drugačiji. I opet jeste. Svaki za sebe.

Ne želim ti reći da postoje idealna rješenja niti da će se sve riješiti. Ali, imaš jedinstvenu mogućnost upropastiti sve svoje prilike, a ja te pitam: hoćeš li?

Sanja Paraminski