Tranzitni Merkur u Škorpionu do 01.12.2020.


Sve ili ništa!

Foto: pixabay.com

Tranzitni Merkur je 27.09. ušao u znak Škorpiona i u istom znaku će boraviti sve do 27.10., kada će se nakratko vratiti u znak Vage, uslijed retrogradnog hoda, a onda potom 11.11. ponovo ući u znak Škorpiona i konačno ga napustiti 01.12. i ući u znak Strijelca. Prije nego napusti znak Škorpiona, u periodu od 27.11. do 01.12., Merkur će graditi sekstil s tranzitnim Saturnom, Jupiterom i Plutonom u znaku Jarca, a za taj period možemo reći da je povoljan za stabilizaciju i učvršćivanje.

Sunce u astrologiji predstavlja svjestan planet i općenito vlada egom i svim onim čega smo svjesni. Merkur je najbliži planet Suncu i zato simbolički vlada razumom, načinom razmišljanja, komunikacijom pojedinca.

U grčkoj mitologiji povezan je s bogom Hermesom, koji vlada metafizičkim znanjem i hermetikom, a u rimskoj mitologiji predstavlja glasnika bogova, boga trgovine, robe i prometa. Predstavljen je krilatom kacigom i štapom koji je omotan zmijom, koja predstavlja tajna znanja u vladavini Merkura. Uran predstavlja višu oktavu Merkura, zato astrološkim znanjem vladaju Merkur i Uran.

U natalnoj karti na prvom mjestu opisuje naš um. Kako netko razmišlja i način na koji neko iznosi stav. Svakodnevica natusa, njegove navike, uzrečice, kao i percipiranje stvarnosti su u opisani položajem natalnog Merkura. Sam po sebi je bespolan, ovisno od planete s kojom gradi aspekt, a najčešće savez kroz konjunkciju opisat će dodatno spol, kao i položaj po znaku.

Vlada periodom od 4. do 14. godine života, kao i 20. godinom. Period osnovne škole je također predstavljen natalnim položajem Merkura. Ako nas netko pita da se predstavimo, predstavljamo se Ascendentom, a način na koji ćemo to da učinimo predstavljen je Merkurom. Predstavlja sve trgovce, govornike, putnike, matematičare, učitelje, ali i prevarante, prodavače magle, lopove, lažove.

Ako određujemo tko je tko u natalnoj karti, Merkur su uvijek braća i sestre, susjedi, rođaci i djeca. Merkur je automobil koji vozimo, telefon koji koristimo, ulica u kojoj živimo, škola u koju idemo, poruka koju šaljemo, pismo koje smo primili, biblioteka u kojoj smo iznajmili knjigu, sve knjige koje čitamo. U znaku Blizanaca i Djevice se nalazi u domicilu (sjedištu), u Vodenjaku je egzaltiran, u Strijelcu i Ribama je u izgonu, dok je u Lavu u padu.

Razlika između domicila Merkura u Blizancima i Djevice, leži u samoj prirodi znakova- u Blizancima daje jedan djetinjast temperament, zračnu svestranost i promjenljivu prirodu, priču radi priče, jak intelekt koji se održava kroz komunikaciju i “bistrinu” pogleda, a u Djevici je zemljani prilaz stvarima: analiza, suština, kompulzivna priroda, briga o zdravlju, raščlanjivanje suštine i potraga za dubinom, čak i onda kada se od njega to ne traži.

Tranzitni Merkur je 27.09. ušao u znak Škorpiona i u istom znaku će boraviti sve do 27.10., kada će se nakratko vratiti u znak Vage, uslijed retrogradnog hoda, a onda potom 11.11. ponovo ući u znak Škorpiona i konačno ga napustiti 01.12. i ući u znak Strijelca.

Merkur u Škorpionu je oštar um. Detektivski nastrojena percepcija. Ako pričamo u sumnji, paranoičnim mislima, strahu od toga da nam netko ne misli/želi dobro, onda pričamo upravo o ovom Merkuru. Ovo je Marsov Merkur, što će prema tome dati oštar “jezik”, osobu koja i te kako može sasjeći u korijenu riječima, povrijediti pa čak i ubiti. Škorpion je znak koji vezujemo za regeneraciju, transformaciju i smrt, s tim u vezi, Merkur u istom znaku će upravo dati takvu riječ – onu koja mijenja, regenerira, ali i ubija.

Tranzitni Merkur ulaskom u znak Škorpiona gradi aplikativnu opoziciju s tranzitnim retrogradnim Uranom u znaku Bika. Jeste li u prethodnih mjesec dana pokušavali postići sporazum, jeste li vodili pregovore, koji su vam se činili beskrajno iscrpljujući, a niste imali snage da presiječete, jer ste pokušavali biti pristojni?

07. i 08.10. očekujete pucanje dogovora, presijecanje stvari, gubitak živaca da se s bilo kim dogovarate/pregovarate. Sada ste isključivi – ili sve ili ništa. Uran u retrogradnom hodu u Biku dodatno u opoziciji s Merkurom u Škorpionu će vas podsjetiti na stare financijske probleme, na dug, na nagli gubitak nečega što ste očekivali da ćete dobiti, a nije vaše, već tuđe.

Ovo je loš aspekt koji ruši bilo kakav papir, ugovor, povedite računa o računima. Ovo je naglo otkrivanje tajne, jer vas je netko prethodno “debelo” pratio i došao do toga što ga je zanimalo. Ovaj aspekt može uzdrmati najviše platni promet, burzu, akcije i slično, kroz nagli pad istih. Ovo je i pucanje živaca, naglo i onda kad najmanje očekujete.

Dispozitor ovog Merkura je retrogradni Mars u znaku Ovna, s kojim će Merkur biti u inkonjunkciji sve vrijeme boravka u Škorpionu. Pa je to i svako natezanje, agresija koja se samo gomila.

U stacionarno retrogradni hod Merkur ulazi 14.10., prvu stanicu retrogradnog hoda i sve do 16.10. imamo dojam, rekli smo, slijepca. U stacionarno retrogradnom hodu, Merkur pravi mnogo više štete, nego sami retrogradni hod. U periodu retrogradnog hoda Merkura treba voditi računa o papirologiji, automobilu, informacijama, platnom prometu itd. Problem katastrofalnih razmjera ne možemo pripisivati tranzitnom retrogradnom Merkuru. On ne donosi to. Sitne probleme u svakodnevici, svakako da

U retrogradnom hodu, 19.10. ponovit će opoziciju s Uranom i vratiti problem koji smo mislili da smo okončali upravo početkom 10. mjeseca. Merkur će biti retrogradan sve do 04.11., kada kreće u stacionarno direktan hod i nastavlja tranzit znakom Škorpije sve do početka 12. mjeseca.

U periodu od 28.10. do 10.11., Merkur će se vratiti u znak Vage, vratit će nas na sporazum/ugovor koji nismo sklopili u 9. mjesecu. Ovo je ujedno i prisilni sporazum, Merkur će biti u kvadratu sa Saturnom i Plutonom. Ovo je slika odmjeravanja snage i pokazivanja veličine, postavljanja papira ispred nas koji ćemo morati potpisati.

Prije nego napusti znak Škorpiona, u periodu od 27.11. do 01.12., Merkur će graditi sekstil s tranzitnim Saturnom, Jupiterom i Plutonom u znaku Jarca, a za taj period možemo reći da je povoljan za stabilizaciju i učvršćivanje, pomoć od strane starijih, iskusnijih prijatelja, stabilizaciju u komunikaciji i poslovnom okruženju.

Dino Murić/astroportal.in

No comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *