Foto: pixabay.com

Ulaskom u znak Vodenjaka, Mars će graditi konjunkciju s tranzitnim Saturnom u Vodenjaku, a susret dva malefika nikada nije jednostavan. Ovisno o tome u kojem polju se nađe znak Vodenjaka u natalnoj karti, na tom polju možemo iskusiti nepravdu, veliku frustraciju, osjećaj da želimo krenuti ispočetka. Savez ove dvije planete predstavlja šamar života, naglo presijecanje postojeće situacije, stavljanje točke i konačni kraj starih i zaostalih stvari.

U toku tranzita znakom Jarca, Mars je utjecao na nemilosrdnu borbu i napad od strane režima, pretjerivanje na osobnom polju, kada su u pitanju ambicije i motivacija, kao i potrebu za napadom. Planeta u egzaltaciji će uvijek pretjerati pa ako pogledamo u dane iza, sve što je u simbolici ove planete je imalo tendenciju pretjerivanja, bilo da se radi o napadu, djelovanjem, konfliktima, svađama i pritiskom na koji ne možemo utjecati.

U prvi plan je došla pozicija i status, djelovanje u pravcu sebe na prvom mjestu i isticanje svojih stavova kao prioritetnih u odnosu na druge, kao i konstantno pozivanje na red, rad i disciplinu. Ulaskom u Vodenjaka, fiksni, zračni znak, Mars će donijeti naglu promjenu pravca. Više nećemo biti orijentirani isključivo na sebe, već na okolinu, udruživanje i djelovanje u pravcu koji to odgovara većini, ali i konflikte unutar zajednica i svih društvenih aktivnosti.

Pozicija Marsa u Vodenjaku će također donijeti i osjećaj nemira, pojačanu potrebu za slobodom, bijegom, bez pristajanja na kompromis – isključivo slobodan pristup životu dolazi u obzir. Mars u Vodenjaku predstavlja udar groma, tako se sada može očekivati i nagla potreba da se slomi ono što je predstavljalo stegu i represiju. Sada se mogu javiti i pojačane aktivnosti na globalnom planu koje se odnose na modernu tehnologiju i komunikacije, problemi s istima, sa strujom i zračnim prometom.

Ulaskom u znak Vodenjaka, Mars će graditi konjunkciju s tranzitnim Saturnom u Vodenjaku, a susret dva malefika nikada nije jednostavan. U savezu u kojem se udružuju donosi neugodne okolnosti, odgovor na potrebu da se kontroliraju velike narodne mase i pobuna, osjećaj “peha” i aspekt u kojem se najradije preporučuje apsolutna odsutnost reakcija i mirovanje. Ovisno od toga u kojem polju se nađe znak Vodenjaka u natalnoj karti, na tom polju možemo iskusiti nepravdu, veliku frustraciju, osjećaj da želimo srušiti i krenuti ispočetka.

Ova konjunkcija donosi i masovna stradanja, sjetimo se konjunkcije Saturna i Marsa u Vagi krajem srpnja/jula 2010. godine i opozicije ova dva malefika s Jupiterom u konjunkciji s Uranom u Ovnu, kada je najmanje 21 osoba poginula, a oko 500 ljudi ranjeno u stampedu na festivalu Parade Ljubavi koji se održao u Njemačkoj. Savez ove dvije planete doslovce predstavlja šamar života, naglo presijecanje postojeće situacije, stavljanje točke i konačni kraj starih i zaostalih stvari. Dalje, Mars i Saturn su obje planete koje izazivaju strahove.

Marsovi tranziti mogu biti u korelaciji s događajima u kojima se moramo obraniti od napada. U najboljem scenariju, Mars nam pomaže da razvijemo hrabrost za nadilaženje takvih strahova kao što se rado suočavamo s protivnicima, braneći svoje dvorište ili svoje pravo da izrazimo svoju volju. Strahovi s kojima se moramo suočiti s Marsom mogu također dobiti oblik straha od gubitka, straha od nemoći. Saturnovski strahovi poprimaju oblik zamišljenih najgorih scenarija.

Saturn nam daje svijest o potencijalnim poteškoćama i graničnim strukturama – bilo fizičkim, bilo konceptualnim. Pod Saturnovim gripom možemo se naći u razmišljanju o svim načinima na koje možemo propasti ili o tome kako se stvari mogu loše završiti. Ako živimo s negativnim šansama, naši Saturnovi strahovi mogu nas paralizirati. Neki od nas će biti prisiljeni da podnesu žrtvu i da se nađu na ispitu kad će morati donijeti jednu od najtežih odluka.

Kvadrat tranzitnog Marsa s Uranom u znaku Bika, koji će biti aktualan od ulaska Marsa u znak Vodenjaka, sve do punog aspekta koji će se odigrati 8. travnja/aprila, djeluje kao eksplozija, naglo pucanje i nagli preokret postojeće situacije. S obzirom da se Uran nalazi u znaku Marsovog izgona, onda se može očekivati i velika promjena koja neće goditi primarno svim oblicima financijskog poslovanja, bankarskog sektora, prehrambene industrije, a aspekt može donijeti i podrhtavanje tla.

Revolucionarnost također dolazi u prvi plan pa upravo i nagle promjene u kojima će se morati brzinom svjetlosti donositi odluke i mijenjati pravila, mogu izazvati kod širokih narodnih masa pobunu i borbu da se odupru trenutnoj situaciji. Nervoza i stres će na osobnom planu prevladati, kao i osjećaj da gubimo konce u rukama.

Sjetite se srpnja/jula 2019. godine, kada je kvarat Marsa iz znaka Lava prema Uranu bio aktivan, a kada smo izgubili strpljenje, pokidali živce i reagirali nepromišljeno, a onda ubrzo shvatili da jedino što smo trebali je da se strpimo i razmislimo malo bolje prije nepromišljenog reagiranja.

Upravo smo sada opet na istom ispitu, samo daleko izazovnijem, jer Mars je u Vodenjaku, znaku koji prirodno nosi simboliku pobune i drugačijeg vida razmišljanja. Dodatni oprez je potreban ukoliko rukujete strujom, aparatima i slično. S druge strane, ovo je aspekt koji također može biti pozitivan za sve prilike da se stavi točka na stare stvari koje su ustajale i više nam nisu potrebne.

U aspektu sekstila prema tranzitnom Suncu u Ovnu, Mars može realizirati namjere, podići energiju na višu razinu, učiniti da se generalno osjećamo bolje, vitalnije, spremnije za izazove i za naboj životne energije koja nam je potrebna. Do potpunog aspekta neće doći, kako Sunce mijenja znak i ulazi u Bika, 20. travnja/aprila.

Dino Murić/astroportal.in