Foto: pixabay.com

Planeta ljubavi i novca ušla je u znak komunikacije i mentalne snage pa nije teško zaključiti da će naglasak upravo biti na razgovoru. Ovaj tranzit donosi ljepšu i bolju komunikaciju među ljudima. Biti ćemo spontaniji, imati veću želju za druženjem (makar virtualnim), zabavom, uživanjem. Osmijehom ćemo se boriti protiv straha i bolesti. Promijenit će se sada naš pogled na cjelokupnu situaciju, na trenutak ćemo opet biti djeca i dati važnost svemu što nas okružuje.

Venera je simbol svega što je lijepo, nježno i udobno. Govori nam o tome u kojoj će mjeri naš odnos s vanjskim svijetom biti osjećajan. Venera je zadovoljstvo, sklad, privlačnost, umjetnost, kultura, zabava, ljubav i bogatstvo, ukusi i boje, darovi. Upravlja emotivnim kontaktima, moralnim karakterom, brakom i svim savezima. Ona je slika društvenosti osobe, zadovoljstva, luksuza, poštovanja.

Venera u horoskopu predstavlja naš ženski princip, naše mogućnosti da se drugima približimo i budemo privlačni, ne samo seksualnim putem. Venera je slika našeg osobnog šarma, naše sposobnosti da privučemo druge, predstavlja materijalnu stranu života, ali i duhovne elemente koji su neophodni da bi se ušlo u svijet materijalnog. Tamo gdje se ona nalazi u natalnom horoskopu pojedinca pokazuje način uživanja i primanja osjećanja, našu seksualnost, romantiku i ljepotu.

Blizanci su simbol mentalne snage, znanja, prilagodljivosti. Pod vlašću su Merkura – vjesnika snalažljivosti, vještog govora, trgovine, pokreta, lukavstva, prevare i krađe. Njihova priroda je nemirna, promjenljiva, vedra i nagla. Posjeduju mnogostranost koju često okrenu protiv sebe pa ih ista sprječava da se usredotoče na određeni cilj, a promjene i akcije su uglavnom same sebi svrha.

Blizanci su simbol preciznosti, analize i dobrog zapažanja. Maksimalno se koriste riječima i vješti su u svim vidovima komunikacije. Često se upuštaju u tračeve i zloupotrebljavaju riječi, a bez pravog obrazovanja ili usmjerenosti na određeno područje postaju pretjerano kritični, ograničeno uporni i licemjerni. Teško podnose svaku vrstu stega, posebno onih koje ih sputavaju u razvoju i ispoljavanju potencijala.

Astrosimbolički, Venera u Blizancima je sestra, intelektualka, učenica, radosna koketa, pametna, draga, nasmijana. Venera u Blizancima je cvijeće pored puta, lijepa ženska ruka, širom otvorene oči i usta, poljubac koji dobiva mladić kada izlazi iz automobila.

Ovo je djevojka uvijek raspoložena za učenje, pisanje, strane jezike, crtanje, govor, recitiranje. Djevojka u koju su zaljubljeni svi iz susjedstva. Venera u Blizancima je ekonomija, marketing, menadžment. Ovo je Venera koja prva pruža ruku, ljupka Venera, radosna i okretna Venera, ona koja se raduje životu i mnogo moralnija, ozbiljnija i odgovornija za ovaj svijet nego što to drugi misle.

Tranzitna Venera je, na sreću svih onih kojima je u prethodnom periodu bilo dosadno, iz znaka Bika prešla u znak Blizanaca i sa sobom nosi obećanje da će biti zabavno sve do 7. kolovoza/avgusta. Napustivši sazviježđe Bika, mijenja se lijenost pokretom, dosada humorom, usamljenost druženjem.

Ako uzmemo u obzir da je planeta ljubavi i novca ušla u znak komunikacije i mentalne snage, nije teško zaključiti da će naglasak upravo biti na razgovoru. Ovaj tranzit donosi ljepšu i bolju komunikaciju među ljudima. S obzirom na situaciju u kojoj se nalazi cijeli svijet, pojačat će se internet komunikacija, ali i vedriji pogled na svijet.

Ova Venera donosi dječju energiju i radost u svakom novom danu (naravno, treba imati u vidu da svaki tranzit utiče drugačije individualno, ovisno od ostalih pozicija u našoj natalnoj karti). Ono što je sigurno je da ćemo biti spontaniji, imati veću želju za druženjem (makar virtualnim), zabavom, uživanjem. Osmijehom ćemo se boriti protiv straha i bolesti.

 

Promijenit će se sada naš pogled na cjelokupnu situaciju, na trenutak ćemo opet biti djeca i dati važnost svemu što nas okružuje. Privlačit ćemo ljude koji su duhoviti, zabavni, društveni i inteligentni. U emotivnim odnosima fokus se s tjelesnog usmjerava na mentalno pa ćemo ljubav izražavati više riječima, a manje dodirima.

Bit ćemo raspoloženiji za flertovanja i upoznavanje novih ljudi. Ovo je i vrijeme paralelne komunikacije pa nije isključeno da u isto vrijeme komunicirate s više osoba ili da vi budete nekome druga opcija. Budite na oprezu, jer je ovo Venera koja nije u stanju biti privržena. Zbog želje za raznolikim iskustvima i radoznalosti, nije sklona stalnim vezama i uvijek teži odgovarajućoj slobodi. Otuda, neka vas ne iznenadi ukoliko u narednom periodu ostvarite sjajnu komunikaciju sa nekim i praktično vodite ljubav preko žice, a onda naprasno predmet vašeg interesa nestane.

Venera u Blizancima je nestalna i nestabilna u ljubavi, a njeno vrednovanje iste je često površno. Ovo su neplanirani emotivni početci koji nemaju potencijal da traju (osim ako ostatak horoskopa ne govori suprotno). Dosta ćemo se dopisivati, a možda i zainteresirati za nekoga drugog iako nam je srce “zauzeto” ili dvoumiti oko postojećeg partnera i nekog novog ili bivšeg. Ovo je period itekako slatkorječivih poruka, ali i sjajne manipulacije.

Fizički izgled ovdje ne igra presudnu ulogu pa će nam vrlo lako netko privući pažnju igrajući na kartu inteligencije, mladosti, rječitosti i duhovitosti. Tako bi i trebalo biti, zar ne?

Oni koji su u dugim vezama trebali bi u narednom periodu izbjeći ozbiljne teme, priču o potencijalnom braku ili zajedničkom životu. Ozbiljne teme ostavite za neke druge dane, budite spontani, zanimljivi i lukavi pa pružite partneru osjećaj slobode. Ovo definitivno nije vrijeme za zavirivanje u emotivne dubine. Površnost je na snazi, poneki pogled sa strane, možda i nevjera, a poslije kajanje. Ova energija donosi potrebu da razmišljamo kratkoročno i da ne pravimo planove za dane koji dolaze. Svaki novi dan, novi je plan.

Ovo je i vrijeme čitanja. Odvojit ćemo koji novčić više za neku zanimljivu knjigu, ili ćemo konačno pročitati knjigu koju odavno želimo. Ovo je odličan period za novinare, književnike, administrativne radnike, jer je naglasak na papiru, pisanju i učenju. Trgovina preko interneta doživjet će rast, ali i tu treba biti na oprezu jer su ovo dani kada se magla prodaje za dobru cijenu.

Venera u Blizancima je put i pokret, voli putovati pa nije isključeno da ćete se u narednom periodu pozabaviti planovima oko putovanja, planirati kraće puteve, odmore i izlete, nakon što pandemija prođe. Odnosi s braćom, sestrama, rođacima, susjedima bit će značajni.

Kada je novac u pitanju, nije isključeno da će vam novac doći i s neke druge strane, ne samo od standardnog izvora zarade. Ne zaboravite da su Blizanci dupli znak, a Venera duplira novac i zaljubljivanje. Donosi radost u kupovini, šetnji, druženju, trošenju novca na knjige, putovanja, cipele, ali i produktivnost i kreativnost, želju za pisanjem i priliku za zaradu iz područja marketinga, trgovine, elektronskih medija, preko sredstava komunikacije, podučavanja, novinarstva, pisanja.

Povećat će se ambicioznost i odlučnost, pokrenut ćemo se, završiti neke poslove koji čekaju, pokrenuti više stvari odjednom, aktivirati svoje tijelo i misli, usredotočiti um na posao, čitati, pisati i konstantno komunicirati. Venera u Blizancima će nas natjerati da malo promijenimo rutine, odnosno loše navike koje su nas pratile u prethodnom periodu pa će se manje provoditi vremena u kuhinji (što je bio slučaj dok je Venera boravila u znaku Bika) a više ćemo se posvetiti mentalnom – istraživanju, učenju nekih novih vještina, novih pojmova, jezika, promjeni interesa.

Dosadno nam neće biti sigurno. Naglasak će biti na otvorenosti, slobodnim zapažanjima, traženju vlastitih potencijala, ali zadovoljstvu kroz opuštenost, ležernost, riječi. Dosta dinamike i mogućnosti da promijenite nešto što vas čini nesigurnim i uđete u jednu potpuno novu fazu.

Venera je u trigonu s Marsom u Vodenjaku, što može dati skladnost u emotivnim odnosima, ljupke manire, ljepotu, dopadljivost, ali s obzirom na to da se trigon odvija kroz zračne znakove, ovo nije slika trajnosti i stabilnosti. Ovaj aspekt će naročito lijepo utjecati na one koji se bave nekom vrstom umjetnosti, kreativnosti, jer daje jaku volju i energiju za njihovo konkretno izražavanje.

Čak tri puta, tijekom svog hoda znakom Blizanaca, Venera će se kroz aspekt kvadrata povezati s Neptunom u Ribama, 4. svibnja/maja, 27. srpnja/jula, i 20. svibnja/maja kada bude retrogradna. Venera kvadrat Neptun posebno naglašava ono prethodno navedeno kada su prepiske u pitanju ili emotivne komunikacije koje se budu odvijale u ovom periodu.

Spoj Venere i Neptuna u aspektu kvadrata, još kroz znakove Blizanaca i Riba, donosi problem s nesvjesnim i imaginacijom. Ovo je tipična slika prevara, laži, manipulacije, idealiziranja odnosa, a potom pada u realnost.

Ovo može biti bolan period za emotivne veze, miješanje treće osobe, paralelni odnosi, bježanje od stvarnosti u svijet fantazije, ali i zloupotrebe, krađe (internet mreže na primjer), zloupotrebe droge i alkohola, skandali zbog sumnjivih veza, otkrivanje tajnih odnosa. Bit ćemo u ovom periodu preosjetljivi, osjećaji će se povrijediti suviše lako, osjećaj žrtve će se pojačati, a aktivirat će se i sumnjive sheme za zaradu.

Retrogradna Venera 3. lipnja/juna će biti u aspektu kvadrata s Marsom u Ribama pa neobuzdane strasti mogu izazvati štetu. Ovo je slika napetih odnosa u emotivnim relacijama, nedostatak sposobnosti za lijepom komunikacijom pa će gospoda imati poriv za prostačkim ponašanjem, neobuzdanom energijom i surovim riječima, a dame biti sklone emotivnoj manipulaciji.

 

Venera će biti retrogradna 43 dana, točnije, od 13. svibnja/maja do 25. lipnja/juna 2020. godine.

Venerin retrogradni ciklus se događa rijetko, svakih godinu i pol dana u drugom znaku i svakih osam godina u istom znaku. Dobra strana retrogradne Venere leži u šansama za razvoj ličnosti, jer su sve planete u retrogradnom hodu određeni vid introspekcije i putovanja u sebe. Kada netko ima retrogradnu Veneru u natalnom horoskopu, to pokazuje da je u prošlom životu bilo zloupotrebe ili zanemarivanja kada je emotivni život osobe u pitanju. Specifičnosti se tumače kroz kvalitetu znaka i karakteristike kuće u kojima se Venera nalazi.

Retrogradna Venera vraća nam nedovršene emotivne priče, tjera nas da otkrijemo razlog svoje emotivne nesigurnosti, da preispitamo svoje najdublje emocije, da bolje razumijemo razloge zašto nam se nešto događa na emotivnom ili financijskom planu. Preispitivat ćemo svoje želje i svoja očekivanja, otkriti razlog neispunjenih želja pa nekima ovaj proces može biti bolan.

Razmišljat ćemo i o trenutnom emotivnom statusu, je li vrijedno ili nije vrijedno, je li to ono što nas ispunjava. Sve što smo do sada gurali pod tepih u emotivnim odnosima, sada ćemo otvoriti. Za vrijeme retrogradnog kretanja Venere ne savjetuje se ulazak u brak ili emotivnu vezu, jer je period nepovoljan za planiranje važnih životnih događaja, osim ako se ne radi o vraćanju na neku staru priču ili ako osoba ima natalno retrogradnu Veneru.

Na polju financija poželjan je dodatni oprez kada je u pitanju raspolaganje novcem, a naročito treba izbjeći zaduživanja, podizanje kredita, ulaganje novca, investiranje, velike trgovine, kupoprodaju nekretnina, vrijednih stvari, nakita…

S obzirom na to da će Venera biti retrogradna u znaku Blizanaca, u navedenom periodu otežat će komunikaciju, odnosno donijeti osjećaj nemogućnosti da na konstruktivan način komuniciramo s drugim ljudima.

Određen vid ograničenja osjetit će se i u učenju, koncentraciji, prometu, odnosima s braćom i sestrama, društvenim mrežama, ali ćemo naučiti lekciju iz samodiscipline, rafiniranijeg načina komunikacije sa drugima, nepromišljenosti i lijenosti.

Retrogradna Venera predstavlja početak jednog potpuno novog ciklusa u emotivnim odnosima, posebno ukoliko naučimo da ne budemo zarobljenici nečega što nas ne ispunjava, ako se suočimo s vlastitim strahovima, ako budemo iskreni prema sebi i naučimo biti dovoljni sebi bez ovisnosti o drugom biću. Ako naučimo da nam za osobnu sreću nisu potrebni uvjeti i ono “ne mogu bez toga…”. Retrogradna Venera će nam pomoći da pustimo. Da donesemo odluke. Da se vratimo slobodi.

Jovanka Blagojević/astroportal.in