Foto: pixabay.com

Ovaj ljetni solsticij specifičan je po tome što će se na dan solsticija dogoditi pomrčina Sunca. U samom trenutku najveće snage dogodit će se potpuna suprotnost onoga što bi trebalo biti. Pomrčina se smatra jednim od najsnažnijih energetskih trenutaka u godini kada su granice između fizičkog i nefizičkog svijeta najtanje, a vibracije najsnažnije. Sve najdublje i najbolnije emocije i boli mogu isplivati. I ne samo naše boli već i generacijska bol i karma predaka izlazi na površinu (Rak), a prisutna je i velika količina svjetske boli.

Ulaskom Sunca u znak Raka započinje ljeto. Od davnina su solsticiji imali posebno značenje za ljude diljem svijeta i neke od najvećih, najljepših i najmističnijih građevina posvećene su upravo trenutku kada sunce s prvim zrakama zore najavi ljeto.

Ovo se smatra izuzetno moćnim i bitnim trenutkom u godini pošto sunce doseže svoj maksimum snage, najdulji je dan i najkraća noć. Kako je makrokozmos preslikan u mikrokozmos (kako gore, tako dolje), tako je i naše Unutrašnje Sunce, naša svjetlost, iluminacija, u ovom trenutku najjača.

Sjajimo svojim najvećim sjajem, puni smo radosti, veličanstvenosti i karizme. Narodi su diljem svijeta ovaj trenutak obilježavali paljenjem vatre i krijesova kako bi tako još više ojačali sunce, odnosno svoju snagu, moć i karizmu.

Međutim kako se kolo godine stalno okreće, nakon ovog vrhunca dolazi druga strana medalje i nakon solsticija dani se skraćuju (iako će do jesenske ravnodnevnice i dalje dani biti dulji od noći). Svaka svjetlost nosi u sebi sjeme tame i svaka tama je začetak nove svjetlosti.

Ovaj ljetni solsticij specifičan je po tome što će se na dan solsticija dogoditi pomrčina Sunca. Dakle, u samom trenutku najveće snage dogodit će se potpuna suprotnost onoga što bi trebalo biti. Sunce će biti zasjenjeno. Čak je i vrijeme u meteorološkom smislu u skladu s navedenim – kad bi trebalo biti sunce, vrućina i ljeto, stalno pada kiša, nema se osjećaj predstojećeg ljeta.

Pomrčina se smatra također jednim od najsnažnijih energetskih trenutaka u godini kada su granice između fizičkog i nefizičkog svijeta najtanje, a vibracije najsnažnije. U tom trenutku kao da se razmakne veo što dijeli materijalnu ravan od ostalih ravni i izuzetno je omogućena komunikacija među svjetovima.

Pošto se u istom trenutku događaju dva snažna energetska trenutka – solsticij i pomrčina, ne moram naglašavati jačinu ove konstelacije.

Ako pravilno ne upotrijebimo ovu energiju može doći do teških emotivnih i psihičkih stanja, projekcija i nemira. Poseban je naglasak na emotivnim stanjima pošto se u vodenim znakovima nalazi 5 planeta (Mjesec, Sunce i Merkur u Raku, te Mars u konjunkciji s Neptunom u Ribama). Sve najdublje i najbolnije emocije i boli mogu isplivati.

I ne samo naše boli već i generacijska bol i karma predaka izlazi na površinu (Rak), a prisutna je i velika količina svjetske boli (tzv. Weltschmerz) koju izvlače Mars, Neptun i Ribe. Može nam se činiti ovaj svijet kao teško, mukotrpno i bolno mjesto u kojem ne možemo naći svoj mir ili pripadanje.

Međutim, ako svjesno zaplovimo na valu ovih sila možemo učiniti čuda u svom duhovnom razvoju, meditacijama, povezivanju s planetima i zvijezdama, komunikaciji s nematerijalnim.

U trenutku solsticija i pomrčine čak pet planeta su retrogradne, pozivaju nas da se okrenemo sebi i svom unutarnjem svijetu. Na vanjskom planu i fizičkom svijetu ova retrogradnost znači zastoje, prepreke, ništa ne ide kako treba, lekcije i događaji se ponavljaju i nikako da se svladaju. Ne preostaje nam ništa drugo nego okrenuti se spiritualnom.

 

Ovo je izuzetan trenutak i za suočavanje s vlastitom sjenom, onim što nas koči da zasjamo i ostvarimo se u punom potencijalu. Jer sunce, naš sjaj je na svom vrhuncu, ali ga zaklanja sjena pomrčine.

Dakle treba osvijestiti ono što nas zaustavlja i čini prepreku, a nema boljeg trenutka od ovog da sjenu osvijestimo, iščupamo na površinu, suočimo se s njom i transformiramo. Naša sjena – to su naše neosviještene traume, teški trenutci, pokopane misli i emocije. Sve ono što podsvjesno djeluje na nas i sabotira nas, čini prepreku, bol, bolest i neuspjeh.

Pošto su vrata između svjetova u trenutku pomrčine širom otvorena, svaka pomrčina je odličan trenutak da odašiljemo svemiru ono što želimo i to manifestiramo. Najjednostavniji način da svemiru kažemo što želimo je da na papir napišemo 10 stvari koje hoćemo ostvariti, zapečatimo našu namjeru, spremimo zapisano i kod sljedećeg ciklusa pogledamo što se ostvarilo.

Naravno i svaka druga tehnika manifestacije, odnosno magije djeluje, a što smo mi snažniji i fokusiraniji u svojoj namjeri to je veća vjerojatnost za ostvarenje.

Pošto je istovremeno uz pomrčinu i solsticij, ovakav proces manifestacije je izuzetno ojačan. U ostvarenju ciljeva mogu nam od velike pomoći biti svi Bogovi i Božice sunca i ljeta, ali i Boginje Mjeseca pošto i one svojom tamom i pomrčinom sudjeluju u cijelom procesu.

Najbolje je raditi na ostvarenju ciljeva vezanih uz simboliku znaka Raka – nekretnine, odnos s roditeljima i precima, obiteljska karma, uravnotežene i dobre emocije, brižnost, toplina, majčinstvo.

Iako je ovo dobar trenutak za energetski rad na stvarima iz domene Raka, konkretno poduzimanje radnji u svrhu ostvarenja ciljeva nije dobro dok Merkur ne izađe iz svog retrogradnog hoda 13.07., a još bolje bi bilo sačekati do novog mlađaka 21.7.

Iako ovaj astrološki trenutak djeluje snažno na sve, najviše će ga osjetiti oni koji su rođeni ili imaju neku osobnu planetu ili točku na kraju Blizanaca i početku Raka.

U najtežem i uznemirujućem obliku osjetit će ga oni koji su rođeni ili imaju neku osobnu planetu ili točku na samom kraju (zadnjim stupnjevima) Djevice, Strijelca i Riba i početku (prvim stupnjevima) Vage, Jarca i Ovna.

U najljepšem i najlakšem obliku osjetit će oni koji su rođeni ili imaju neku osobnu planetu ili točku na samom kraju (zadnjim stupnjevima) Lava, Vage, Vodenjaka i Ovna i na početku Djevice, Škorpiona, Riba i Bika.

Pri tome valja imati na umu da ondje gdje je najteže nastaju i najveće stvari.

Irena Dumančić Baranja