Foto: pixabay.com

Očekuju nas zastoji, nesporazumi, kriva shvaćanja, poteškoće u realizaciji. Za određene stvari možemo shvatiti da smo na krivom putu, ali u ovom trenu postoje poteškoće da promijenimo smjer. Ništa se ne može riješiti na brzinu, sve mora ići polako pa to neke može dovesti do ludila. Čak bi bilo dobro postupati suprotno od onoga kako inače radimo, jer je sve naopako.

Merkur je u utorak, 28. rujna, krenuo retrogradno i time imamo ukupno šest retrogradnih planeta – Merkur, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton. S Hironom (koji nije planet, ali ima astrološki značaj) bilo bi to sedam. Retrogradnost planeta je prividno kretanje u suprotnom smjeru od uobičajenog.

Planeti u stvarnosti ne mijenjaju smjer već kruže u svojoj ekliptici oko Sunca uvijek u istom smjeru. Ali mi astrologiju promatramo sa Zemlje, ne sa Sunca, jer je ona mjesto našeg postojanja.

Kao što je za natalnu kartu bitno mjesto rođenja, tako je za astrologiju bitan položaj planeta u odnosu na Zemlju. Gledano sa Zemlje u jednom trenutku planete kao da se prividno zaustave i okrenu smjer kretanja.

Sunce i Mjesec jedini ne mogu okrenuti retrogradno, ali oni i nisu planete već svjetla na nebu, tako da u ovom trenutku jedino Venera i Mars idu direktno, a sve ostale planete u suprotnom smjeru.

Dakle, imamo astrološku situaciju gdje šest (plus Hiron) od osam planeta ide u krivom smjeru. A i Venera i Mars su u znakovima svog izgona, dakle nisu dobro položeni. Tijekom godine rijetki su periodi da baš svi planeti idu direktno, ali su i rijetki periodi da ih ovoliko ide retrogradno, u suprotnom smjeru.

Što reći o ovakvoj situaciji kad je sve naopako! Očekuju nas zastoji, nesporazumi, kriva shvaćanja, poteškoće u realizaciji. Za određene stvari možemo shvatiti da smo na krivom putu, ali u ovom trenu postoje poteškoće da promijenimo smjer. Ništa se ne može riješiti na brzinu, sve mora ići polako pa to neke može dovesti do ludila. Čak bi bilo dobro postupati suprotno od onoga kako inače radimo, jer je sve naopako.

Također možemo osjećati umor i iscrpljenost i nemati volju za fizičku aktivnost. Ne treba ništa siliti, nisam zagovornik ljenčarenja (iako sam Bik pa ga obilno prakticiram), ali u ovom trenutku je bolje prekriti se dekicom preko glave i opustiti se, ne umarati se.

Bolje otići na masažu, pilates, jogu ili streching nego na trčanje ili naporni kardio trening. Bolje rutinski obavljati posao nego ulaziti u rizične projekte koji zahtijevaju brzu realizaciju. Polako i sigurno je trenutno moto!

Retrogradnost planeta također označava okrenutost u sebe, u svoju nutrinu. Možemo ovaj period iskoristiti za introspekciju, preispitivanje sebe, svojih vrijednosti, postupaka. Ovo je također prilika da još jednom sagledamo stvari iz nove perspektive, da možemo, kad planeti krenu direktno, postupiti drugačije ako nismo bili zadovoljni razvojem ili prvotnim ishodom situacije.

Ova retrogradnost planeta zahvaća podjednako sve znakove i područja života, ali s njom će se najlakše nositi oni koji u natalnoj karti imaju puno retrogradnih planeta.

Retrogradni ljudi poznaju ovu energiju i znaju se snositi s njom, znaju biti okrenuti sebi. U astrologiji se smatra da je retrogradan natalni horoskop ako osoba ima više od četiri retrogradne planete.

Prvi će direktno krenuti Pluton, 08. listopada, a za njim Saturn 12. listopada pa Jupiter i Merkur 19. listopada. Time završava period retrogradnosti. Dakle od 20. listopada/oktobra možemo odahnuti i krenuti naprijed.

Neptun će u prosincu krenuti direktno, ali će Venera zajedno s Uranom biti retrogradna u prosincu, sve do kraja siječnja, kad im se opet pridružuje Merkur.

A nakon ovog svega, u veljači započinje također rijetka astrološka situacija kada baš svi planeti idu direktno, što će potrajati do početka svibnja. Tako da sada prikupljajmo energiju za novi polet, nove ciljeve, planove i aktivnosti za veljaču.

Irena Dumančić Baranja