Foto: pixabay.com

Astrološki gledano, ovaj tranzit Merkura donosi poniranje u najdublje dijelove naše osobnosti, suočavanje s prikrivenim strahovima i vokalizaciju unutrašnjih “istina” i uvjerenja, kao što su potreba za kontrolom, opsesivnost, kompetitivnost i drugi načini na koje sami sebe sabotiramo. Bavljenje ovim temama vjerojatno većini nije ugodno, ali sigurno nećete naći bolji trenutak od ovoga.

Tranzitni Merkur je 3. listopada/oktobra ušao u znak Škorpiona, gdje ostaje do 9. prosinca/decembra 2019. godine. Razlog njegovog zadržavanja u ovom znaku je još jedan period retrogradnog kretanja, koji traje od 31. listopada/oktobra, kada je Merkur krenuo retrogradno s 28. stupnja Škorpiona pa sve do 21. studenog/novembra.

Efekte retrogradnog Merkura ćemo osjećati sve do 7. prosinca/decembra kada će se on napokon vratiti na 28. stupanj Škorpiona (i tako izaći iz svoje sjene) te dva dana kasnije ući u znak Strijelca.

Tko je Merkur?

U mitologiji, Merkur je rimski pandan grčkom bogu Hermesu. Hermes je jedan od najmlađih bogova Olimpa, sin Zeusa i nimfe Maje. Hermes vlada svakom vrstom promjene stanja, kretanjem, putovanjima. Glasnik je bogova, brzo se kreće prelazeći iz božanskog svijeta u svijet smrtnika i obrnuto. Pratitelj je duša u zagrobni život. Antički Grci su ga obožavali kao zaštitnika putnika, trgovaca, stočara, pjesnika, govornika, pisaca, ali i varalica i lopova.

Astrološki Merkur nosi sličnu simboliku, vlada svim kognitivnim procesima (razmišljanje, pisanje, čitanje, govor, čak i laganje). Simbol je male djece (jer je Hermes među najmlađim bogovima Olimpa). Vlada i prometom, komunikacijama, kratkim putovanjima, izvršavanjem svakodnevnih obveza, platnim prometom i prometom informacija, kreditnim karticama…

Postavka Merkura u natalu nam ukazuje na nečiji način izražavanja, tj. govor, gestikulaciju, način čitanja i pisanja i slično, a također i na odnos prema novcu, način vožnje, preciznost u svakoj domeni.

 

Što nam donosi retrogradan Merkur?

Retrogradnost Merkura je česta pojava (oko četiri puta godišnje), retrogradan Merkur je kao tipka Pause, to je period kada vrijeme usporava, misli se gube, a izgovorene riječi se ne čuju ili se pogrešno interpretiraju.

Merkur je lažljivac i prevrtljivac, ali njegova retrogradnost nas nikad ne promaši, uvijek donosi isto, tako da je ta astrološka pojava, pored standardnog horoskopa 12 sunčevih znakova, jedna od najzastupljenijih u medijskom prostoru. Ni to ne čudi, jer Merkur upravlja medijima i svakim oblikom komunikacije. Merkur je i kretanje, promet, susjedstvo, djeca na ulici, pismo u poštanskom sandučiću.

Merkur je i svaki bicikl, svaki automobil, svaki semafor, svaki pješak… oprezno u prometu! Svjedoci smo čestih prometnih nezgoda s fatalnim posljedicama, a u vrijeme retrogradnog Merkura njihov broj se samo povećava. Merkur je simbol djece, u ovom slučaju najmlađi su najugroženiji.

Važno je napomenuti da se u promet ubraja i kretanje informacija putem poštanskog sistema i interneta. Zagubljene pošiljke, poruke s nepoznatog broja, poruke iz prošlosti koje su davno trebale stići, računi koji kasne, pad računalnih sustava… Murphyev zakon ostvaren u potpunosti: Sve što može poći po zlu, poći će po zlu!

Period retrogradnog Merkura će obilježiti svojevrsni zaborav, blokada, prepreka, vraćanje na staro ili strah. Jednostavno ćete se mimoilaziti sami sa sobom. Ukopani u trenutku, zamrznuti u vremenu, pogledat ćete se jednog od ovih dana u ogledalo i znat ćete da možete daleko bolje.

 

Po čemu je poseban ovaj retrogradan Merkur?

Tijekom perioda retrogradnosti, događa se tzv. donja ili inferiorna konjunkcija Merkura i Sunca. Međutim, ovaj put su Merkur i Sunce doslovno združeni na nebu, jer imali smo poseban astronomski događaj, koji se naziva tranzit (ili okultacija) Merkura, a tome smo svjedočili 11. studenog/novembra.

Ovaj rijedak astronomski fenomen se događa tek 13 puta tijekom 100 godina. Zadnji put smo mu mogli svjedočiti 2016. godine, dok naredni očekujemo tek 2032. godine.

Astrološki gledano, ovaj tranzit Merkura donosi poniranje u najdublje dijelove naše osobnosti, suočavanje s prikrivenim strahovima i vokalizaciju unutrašnjih “istina” i uvjerenja, kao što su potreba za kontrolom, opsesivnost, kompetitivnost i drugi načini na koje sami sebe sabotiramo.

Bavljenje ovim temama vjerojatno većini nije ugodno, ali sigurno nećete naći bolji trenutak od ovoga.

 

Poruka

Za kraj, ne zaboravite da je Merkur jedini (nevažno je li smrtnik ili bog) koji može neometano silaziti u dubine Hada i vraćati se na površinu. On spaja naše racionalno s našom podsviješću, lijevu i desnu hemisferu mozga.

Idealno je vrijeme da zaronimo u dubine svoje podsvijesti, da kontaktiramo svoje nevidljive čuvare, bili to anđeli ili naši preci i da uz pomoć njih svu ustajalu energiju pokrenemo i kanaliziramo na pravi način. O emocijama ne morate samo govoriti, možete ih zapisati, a ponekad jednostavno pomaže i vrisak u prazno.

Miloš Tomić/astroportal.in