Foto: pixabay.com

Razdoblje u kojem živimo je energetski vrlo intenzivno, kako za cijelu Zemlju tako i za sve nas. Događaju se velike energetske promjene koje će kulminirati oko 12.01.2020., kada će se na 22. stupnju Jarca, oči u oči susresti Saturn – Gospodar Karme i Pluton – Gospodar transformacije. Razdoblje retrogradnog Merkura je uvertira tome što dolazi!

Merkur (Hermes) je sin Zeusa (vrhovnog Boga Olimpa)  i izuzetno lijepe boginje polja Maje (jedna od  Plejada, kći titana Atlasa i nimfe Plejone). Još od malih nogu, vidjelo se da će biti lukav i domišljat  Bog,  jer iako je bio još uvijek u pelenama, uspio je  nadmudriti svoga brata Apolona, Boga Sunca. Izumio je liru, vatru i mnoge vrste sportova. Pametan je, mudar i brz, jednini od Bogova koji uz Hada (Plutona) i Perzefonu može ulaziti u podzemni svijet i živ izlaziti iz njega. Hermes je krilati Bog,  Bog trgovine i putovanja, zaštitnik trgovaca i putnika, spisatelja i pjesnika, pastira i iluzionista, glasnik svih bogova.

U astrologiji Merkur opisuje naš način komunikacije s okolinom, način na koji učimo, prikupljamo informacije te kako ih dalje koristimo i prenosimo. Vlada svim područjima komunikacija i informiranja, od razgovora i govorništva, preko knjiženosti i pisanja do telefonije i (multi)medija. Njegovi aspekti su mentalni, položaj Merkura govori kako i o čemu razmišljamo, kako učimo, predstavlja naš intelekt, svijest, način na koji se izražavamo. Naš UM. On vlada našim mislima, onime što jesmo i nismo izgovorili, pa je prema tome i Bog manifestiranja.

Ovisno o položaju u horoskopu, može biti pritajen ili provokativan, otvoren ili zatvoren,  istinoljubiv ili lažljiv, cendrav ili duhovit. On vlada i našom maštom, upravlja našim rukama, a budući da je izuzetno spretan i brz Merkur može biti jednako dobar čarobnjak, iluzionist, mađioničar  kao i lažljivac, lopov, prevarant.

Retrogradno kretanje je privid, iluzija uzrokovana promjenama u kretanju Zemlje i u ovom slučaju Merkura. On zapravo stoji na mjestu ili se vrlo sporo kreće, u odnosu na njegovu stvarnu brzinu (on je najmanji i najbrži planet Sunčevog sustava) dok Zemlja ubrza svoje kretanje, pa se prividno čini da Merkur kreće unatrag.

Kada Merkur zastane, sve se nekako zatvori,  protok informaciju uspori pa nastaju nerazumijevanja u komunikaciji, nesporazumi, svi nekud kasnimo, kvare se mobiteli, automobili, kućanski,  računala,  a ugovori potpisani u to vrijeme neće dugo trajati. Ovaj mudar vladar uma zapravo od nas traži da i sami zastanemo, odmorimo se, predahnemo. Od besmislenih ponavljanja nevažnih misli koje stvaraju kaos u našoj glavi, od žurbe i bezglavog jurenja života, od sukoba nastalih zbog vlastitih očekivanja u našoj glavi, od uspoređivanja sa svima i od života u prošlosti, od projekcija koje stvaramo o drugima….

On traži da se zagledamo u sebe i razriješimo to što smo u toj žurbi i stresu samo potisnuli, a nismo ispravno obradili, procesuirali, otpustili. Uči nas potrebi za odmakom, tišinom i prazninom misli. Period u  kojem je retrogradan izvrsno je vrijeme za reviziju svega što smo počeli u prošlosti, a još nismo završili  (razni projekti, ideje, učenja, knjige, ispiti,…).

Samo po sebi razdoblje u kojem živimo je energetski vrlo intenzivno, kako za cijelu Zemlju tako i za sve nas. Događaju se velike energetske promjene koje će kulminirati oko 12.01.2020., kada će se na 22. stupnju Jarca, oči u oči susresti Saturn – Gospodar Karme i Pluton – Gospodar transformacije.

 

Tranziti na nas djeluju individualno, svakome od nas dolaze u život odrade na onom polju života kojima Saturn i Pluton natalno vladaju. Ovisno o tome u kojim se kućama naše natalne karte nalaze, tu ćemo iskusiti njihove lekcije.

Saturn nas suočava s vlastitim ograničenjima i traži od nas da konačno preuzmemo odgovornost za Sebe i svoj život. Vanjske okolnosti samo su odraz onoga što nosimo, već dugo, zakopano u sebi, i mi sami smo kreatori vlastitog života.

Stari mudri učitelj, kroz izazove i bolne lekcije, uravnoteženjem karme (jer jedino kada to na vlastitoj koži osjetimo možemo spoznati što smo sve činili drugima) zapravo nas želi podučiti poniznosti i mudrosti.

A Pluton, on traži da zaronimo duboko u sebe i suočimo se sa svojom boli, patnjom, ali i onim ne tako lijepim aspektima svog bića, koje svjesno, ili nesvjesno, nastojimo sakriti od drugih, ali i od samih sebe. Nije uvijek ugodno suočiti se s vlastitim potisnutim emocijama i demonima, sjenom, ali Pluton traži upravo to, da duboko zaronimo u najbolnije rane, osvijetlimo ih iznutra i priznamo da su tu. Da ih osvijestimo, osjetimo i konačno otpustimo. I s njim nema nagodbe. Ako se ne želimo sami pozabaviti s time, on će nas izvana probuditi događajima, koji će odjeknuti u našem srcu poput eksplozije atomske bombe. On zapravo traži da umre sve ono staro, potrošeno, sve što nam više ne služi, da bismo kao ptica Feniks, na zgarištu starog, rodili se ljepši nego ikad. I daje nam ogromnu snagu osobne transformacije i regeneracije.

Ovisno o našim natalnim predispozicijama, na određenom području života, vanjskim događajima, natjerati će nas da se suočimo s vlastitim ograničenjima. Netko će imati krizu identiteta, drugima će se raspadati sve na polju obitelji, netko će izgubiti dragu osobu, a netko će dobiti priliku da se suoči s autoritetima i nedostatkom samopoštovanja, vlastitim ograničavajućim strahovima ili sustavima vrijednosti…

Kao i uvijek imamo slobodnu volju, dva izbora i sami biramo da li ćemo i dalje igrati ulogu žrtve, u sebi iznutra kipjeti kao ekspres lonac i pod velikim pritiskom se emotivno raspasti i razboljeti (sve bolesti rezultat su naših potisnutih emocija). Ili ćemo konačno stisnuti šake, a sada imamo  podršku da to učinimo,  skupiti hrabrosti i suočiti se s onim što nas već dugo iznutra izjeda, djelovati, izgovoriti i krenuti u čišćenja tih dijelova sebe.

Razdoblje retrogradnog Merkura je uvertira tome što dolazi. Pluton (Had, gospodar podzemnog svijeta) vlada Škorpionom, u kojem se događa retrogradno kretanje Merkura, pa je do 20.11.2019. Merkur jedini od Bogova uz njega ima pristup podzemnim svjetovima, prošlim životima i svemu zakopanom u našem nesvjesnom dijelu osobnosti.

Škorpion je znak intenziteta, dubina, naše podsvijesti i ogromne snage regeneracije koje nismo svjesni. Daje nam priliku da zaronimo u dubine svog nesvjesnog i boravimo ovdje tri tjedna, kontemplirajući o tome gdje moramo iscijeliti svoje rane i daje nam priliku promijeniti način razmišljanja i percepcije svijeta oko nas.

Uz to ovaj Škorpionski aspekt budi naše uspavane kreativnosti, ali  i strasti. Vrijeme je da razbuktamo iskru u našem srcu, zapalimo vatru koja tinja vjekovima i konačno se istinski usudimo biti ono što mi jesmo. Dopustimo da umre sve staro u nama, sve što nam više zaista ne treba, neka vatrena Škorpionska voda (lava) otopi  sav led oko naših srca, neka svojom snagom sruši sve zidove koje smo dizali stoljećima, neka odnese sve strahove koji nas koče da dišemo punim plućima. I raširimo svoja vatrena krila poput Feniksa! Sjetimo se tko smo mi izvorno, postanimo Snaga, Radost i Ljubav. Budimo opet Ljudi, čisti, svjetlosni kakvima nas je Bog stvorio.

Napisala: Tamara Cvetković