Od 5. do 28. ožujka Merkur će se kretati retrogradno znakom Riba, dan uoči mladog Mjeseca u istom znaku. Budući da Merkur ‘švrlja’ znakom Riba, lako je moguće da ono što mislimo, vidimo ili protumačimo – nije u skladu sa stvarnošću.

 

Retrogradni Merkur u ovom osjetljivom i introspektivnom znaku ima svoje prednosti i nedostatke, svoju svijetlu i tamnu stranu, a na nama je koji ćemo put izabrati.

Da, možemo biti malo zbunjeni, zaboravni, izgubljeni i rastreseni. Možemo i nešto oštetiti, pokvariti, izgubiti. Kupimo neki predmet, a on vrlo brzo biva oštećen ili se pokvari.

Kao obično u retrogradnoj fazi ovog planeta češće se susrećemo s odgodama, zastojima. Ne dobivamo informacije na vrijeme. Zovemo, a poziv nam nije uzvraćen. Čekamo na odobrenje, na zeleno svjetlo. Slabije se snalazimo u vremenu i prostoru.

E sad, kako nas takvi zastoji i zbunjujuće situacije ne bi previše izbacivale iz ravnoteže i stvarale nervozu, nastojte prihvatiti zatečeno stanje i što mirnije proći kroz njega. Prije ili kasnije čvor neizvjesnosti će se raspetljati. Zato njegujte strpljenje i unutarnji mir.

Budući da Merkur ‘švrlja’ znakom Riba, lako je moguće da ono što mislimo, vidimo ili protumačimo, možda nije u skladu sa stvarnošću.

Što više bježimo od problema, oni nas vjernije slijede.

Osjetljivost je jako naglašena, kao i bijeg od stvarnosti.

Neke stvari neće biti izrečene do kraja, kalkuliramo.

Lažemo li, ili nam je laž servirana kao istina? Na ovu stavku osobito obratite pozornost od 25.3. do 4.4., kada će Merkur biti u konjunkciji s Neptunom. A taj smo aspekt već doživjeli 19. veljače.

Ovo nije najbolje vrijeme za sklapanje ugovora, putovanja, za promjenu posla, kupovinu vrijednih predmeta. Često će se okolnosti mijenjati, zastajkivati, pa ćete se vraćati unatrag i nešto dorađivati, popravljati. A neke važne odluke mogle bi imati kraći vijek trajanja.

Može biti nešto zahtjevnijih dana kada ćete se osjećati pospano, nemotivirano, kada će vam se činiti da gubite vrijeme na nešto što je trebalo biti lako obavljeno, a neočekivano se zakompliciralo.

Odluke koje donesete u Merkurovoj retrogradnoj fazi, nakon 28. u mjesecu kada taj planet krene prema naprijed, mogu biti ‘pregažene’ i izmijenjene.

Zapravo ovo je vrijeme kada bismo trebali više promatrati, popravljati, planirati, a manje djelovati, odnosno donositi krupne odluke.

Budući da će Merkur započeti svoje retrogradno kretanje u blizini Kirona, moguće je da će neke riječi zaboljeti. No isto tako, ovo je pravo vrijeme za pružanje pomoći. Saslušajte one koji prolaze kroz neku bol, kojima treba vaša prisutnost.

Divno je vrijeme za introspekciju. Pokušajte promotriti u koje ste obrasce razmišljanja, pa i ponašanja ulovljeni i stalno ih ponavljate, a unazađuju vas i štete vam.

Mogu se događati zanimljive ‘slučajnosti’ – javi nam se osoba koju nismo dugo vidjeli ili pronađemo predmet za koji smo smatrali da je zauvijek izgubljen. Isto tako neke okolnosti možemo vidjeti u novom svjetlu.

Možda ćete riješiti neki problem koji već duže vrijeme vučete za sobom i odgađate suočavanje.

Neke situacije ili osobe iz prošlosti mogu se neočekivano reinkarnirati u vašem životu.

Snovi mogu biti vrlo bogati i intenzivni.

Meditacija je divan alat za smirivanje uma i osnaživanje intuicije.

Budite kreativni, radite ono što vas usrećuje. Pišite, budite zahvalni na onome što posjedujete. Budite strpljivi kad naiđete na prepreku.

Uživajte u čitanju, glazbi, plesu.

Pokušajte vidjeti što to postoji u vašem životu s čim niste na miru i razmislite o tome kako to poboljšati ili otkloniti.

Ovaj će retrogradni Merkur najviše utjecati na Djevice, Strijelce, Blizance i Ribe.

A njegove pouke i najvažnije lekcije mogu izaći na svjetlo dana najkasnije oko 17. travnja kada se Merkur opet nađe na 29′ Riba, na mjestu s kojeg je krenuo retrogradno.

Julijana Oremović, julijanaoremovic.com