Retrogradno kretanje tranzitnog Merkura počinje 17. veljače/februara i završava se 10. ožujka/marta. Svoje kretanje usporava pred retrogradni hod od 14. veljače/februara, da bi 16. veljače/februara ušao u prvu stanicu prelaska iz direktnog u stacionarno retrogradni hod i ima privid nekretanja. Tada ispoljava najgore lice.

Merkur u astrologiji predstavlja neutralnu planetu. Ovisno o tome koje se planete nađu u konjunkciji ili aspektima odredit će pol, kao i samu simboliku i prirodu onoga čime vlada u natalnoj karti. Merkur vlada sviješću, mislima, umom, komunikacijom i inteligencijom.

U natalnoj karti Merkur predstavlja način na koji razmišljamo, percepciju, dedukciju, simbolizira društvene mreže, razgovor, pismo, pisanu riječ, braću i sestre, susjede, promet, platni promet, kao i knjige, bliblioteke, raskrsnice, poštanske usluge, elektronsku komunikaciju, kao i filozofe, matematičare, govornike, pisce, astrologe.

Ukoliko je Merkur dobro postavljen u natalnoj karti uvijek daje oštar um, jak intelekt, suptilnu osobu, sklonu razmišljanju, logičara, nemirnog duga, sklonog istraživanju. Loše postavljen daje prevrtljive ljude, sklone obmanama, lažove, tračare, sklone podvaljivanju djetinjaste ljude, opterećene detaljima, lakovjerne, često bez vlastitog stava i mišljenja.

Tranzitni Merkur je 4. veljače/februara ušao u znak Riba i tu će se zadržati sve do 12. travnja/aprila, jer će se u periodu od 5. do 17. ožujka/marta vratiti u znak Vodenjaka, zbog retrogradnog hoda.

Tranzitni Merkur u Ribama se nalazi u lošem dostojanstvu i u ovom znaku ispoljava osobine uspavanosti, smjenu razuma i emocija i često prevladavanje emocionalnog zaključivanja umjesto racionalnog, izostanak realnosti i percepcije, potrebu da se izoliramo, krijemo misli i općenito izgubimo potrebu za interakcijom i društvenošću, što simbolizira osnovna priroda Merkura.

Sada na red dolaze laži, manjak razumijevanja na intelektualnoj razini, raste potreba za provalama, krađom, fantazijom, ali i bavljenje duhovnim disciplinama, bijeg u meditaciju, nestvarno. Merkur u Ribama je ispričana bajka, hod kroz maglu, trenutak u kojem se izgubimo u mislima i tako zamišljeni imamo utisak da trenutak traje vječno. Merkur u Ribama je i povjerena tajna, zbunjenost, nerazumljiv govor, pričanje u snu, hod u snu.

Retrogradno kretanje tranzitnog Merkura počinje 17. veljače/februara i završava se 10. ožujka/marta. Svoje kretanje usporava pred retrogradni hod od 14. veljače/februara, da bi 16. veljače/februara ušao u prvu stanicu prelaska iz direktnog u stacionarno retrogradni hod i ima privid nekretanja.

Kada je Merkur stacionarno retrogradan ispoljava najgore lice i djeluje poput slijepca, osobe vezanih očiju koja ne vidi u mraku. S 12. stupnja započinje retrogradni hod, ali se uvod u utjecaje retrogradnog Merkura može osjetiti već od 14. veljače/februara.

U svom retrogradnom hodu donosi na prvom mjestu probleme s mislima i zaključivanjem. Zbunjenost prevladava, sve informacije koje dolaze do nas je potrebno više puta provjeriti. Isto važi i za dokumentaciju, bilo koji papir koji prolazi kroz naše ruke, isto važi i za sav promet bilo kojeg karaktera.

Poseban oprez se savjetuje u prometu, naročito u vožnji u lošim vremenskim uvjetima kao što su magla, kiša ili snijeg i generalno u predjelima smanjene vidljivosti. Ovisno o natalnom horoskopu, sada su mogući kvarovi farova na autima, problem s bilo kojom vrstom tehnike i općenito zastoj u komunikaciji.

Istovremeno, sve što smo u čekali u simbolici Merkura sada se može aktivirati radi konačnog rješenja, ali treba biti oprezan u kojoj formi se vraća i da li je to zaista ono što smo tražili.

 

U periodu retrogradnog Merkura, generalno se ne savjetuje zaključenje ozbiljnijih ugovora, naročito onih koji se tiču kupoprodaje, jer je vrlo moguće da upravo sada kupite manjkavu stvar s prikrivenim nedostatcima, a da prodavač nakon toga nestane u magli.

Ukoliko ste pak započeli procese bilo koje vrste ranije, slobodno ih dovršite u vrijeme retrogradnog Merkura, ali imajte na umu da ste s razlogom čekali pa opet dobro provjerite samu realizaciju.

U svom retrogradnom hodu, Merkur će graditi konjunkciju s tranzitnim Suncem koje će 20. 2. prijeći u znak Riba, što dodatno “oštećuje” poziciju Merkura spaljenošću, a što na osobnom planu može donijeti potpunu nemogućnost za djelovanjem, osjećaj slabosti i generalno nesposobnost da se odupremo tuđem utjecaju i autoritetu.

Prije nego se vrati u znak Vodenjaka, Merkur će graditi egzaktni sekstil sa tranzitnim Uranom u znaku Bika, 29. 2., što može donijeti povratak na važnu ideju koja nas je “načela” već početkom veljače/februara, iznenadnu vijest koju smo čekali, kao i nagli povratak inspiracije ili razmišljanje o ulaganju, koje smo privremeno odložili.

S 28. stupnja Vodenjaka, Merkur će ući u drugu stranicu prelaska iz retrogradnog hoda u stacionarno direktan položaj, kada je još uvijek slab pa se na osobnom planu i dalje osjećamo tako, kada se već u direktnom hodu, 17. 3. ponovo vraća u znak Riba.

U periodu retrogradnog Merkura, naročito treba obratiti pažnju ukoliko imate naglašene Blizance, Djevicu, Strijelca i Ribe u natalnoj karti, što čini promjenjive znakove.

Od fiksnih znakova, na kratko utjecaj retrogradnog Merkura naročito osjeća treća dekada Bikova i Vodenjaka, prva i druga dekada Škorpiona, a od kardinalnih znakova Rakovi, koji zajedno s vodenim znakovima Riba i Škorpiona, mogu olako pasti u zanos, predati se pasivnošću, utjecaju i okolnostima.

Dino Murić/astroportal.in