Foto: pixabay.com

U nedjelju, 7. srpnja Merkur se počinje kretati unatrag. To će se dogoditi na 4 stupnju Lava. 19. srpnja opet se vraća u znak Raka, da bi 1. kolovoza krenuo prema naprijed s 23 stupnja Raka. Ovo vrijeme nije dobro za nove početke i velike odluke. Pričekajte malo. Smirenije razmotrite okolnosti, situaciju u kojoj se nalazite. Promatrajte signale pokraj puta. S retrogradnim Merkurom prošlost se nekad ponavlja.

Većini koji prate astrologiju i astrološka kretanja, pa i površnim poznavateljima te discipline, poznat je termin retrogradnog kretanja Merkura.

Često u vrijeme takvog fenomena dolazi do odgoda, kašnjenja, zabuna, pogrešnih tumačenja okolnosti, pogrešnih interpretacija tuđih riječi, sporijeg protoka informacija. Ponekad otkazuju i kućanski aparati, nešto se kvari, nešto zametnemo, a ponekad i nešto izgubimo.

Ne uspijevamo doći do osobe koja nam je potrebna. Razgovori su nedorečeni, ostajemo u stanju zbunjenosti, nedostaje nam informacija kako bismo mogli odlučiti, djelovati.

Zato ovo vrijeme nije dobro za nove početke i velike odluke. Pričekajte malo. Smirenije razmotrite okolnosti, situaciju u kojoj se nalazite. Promatrajte signale pokraj puta.

S retrogradnim Merkurom prošlost se nekad ponavlja. Javi nam se osoba iz prošlosti, sretnemo nekog koga nismo dugo vidjeli.

Nerijetko nešto započne i mislimo – super, ovo miriše na dobro, a onda odjednom sve uspori ili zastane. I nije nam jasno…

Ovo je i put u podsvijest, u prostore ispod praga svjesnosti. Dolazimo do novih uvida, shvaćanja, puno toga se preslaguje u našem umu, a nismo to još u mogućnosti jasno iskomunicirati.

Stoga nas vlastite misli mogu zbuniti. Mogu nas zbuniti i riječi i izjave drugih ljudi. Nemojte ih uzimati previše srcu. Dopustite vremenu neka vam pokaže kako će se situacija dalje odvijati.

Karmička astrologija tumači retrogradne planete kao neku vrstu ispita. Ponavljamo iskustva, možda i iz prošlih života. Dolaze nam lekcije koje nam omogućuju dublje uvide, stavljamo stvari na svoje mjesto. Ako ništa nismo naučili iz prošlih pogrešaka, možda se trebamo vratiti na mjesto koje smo napustili i doživjeti opet isto ili slično. Ponavljanje je majka znanja.

Možda se trebamo po posljednji put osvrnuti unatrag i doživjeti onaj AHA trenutak.

Aspekti koji će popratiti početak retrogradnog kretanja Merkura govore o vrlo intenzivnim i dramatski obojanim razgovorima. Merkur i Mars nalaze se u neposrednoj blizini, a izaziva ih Uran. Provokacije, obrambeno ponašanje, ljutnja – sve je moguće. Možda ćete nešto doživjeti i proživjeti što ćete procesuirati u tjednima koji su ispred vas, a sve će nekako sjesti na svoje mjesto od 1. kolovoza kada će se Merkur početi kretati prema naprijed.

U svakom slučaju, djelujte promišljeno, budite strpljivi i nemojte dopustiti da vas neke situacije izbace iz ravnoteže. Gubljenjem živaca i ulaskom u svađu teško da ćete išta riješiti. Ostanite smireni.

Neki planovi će se neočekivano promijeniti.

Neke teme koje bi mogle biti aktualne obuhvaćat će roditeljsku ulogu, djecu, ljubav, prijatelje, novac.

Ima još nešto zanimljivo u ovim danima pred nama.

Osim što smo u periodu između dvije pomrčine, jedna je okončana, druga nam predstoji, Saturn se smjestio točno na južni Mjesečev čvor, a Sunce se približava sjevernom Mjesečevom čvoru, dakle nasuprot južnog čvora i Saturna. Nešto iz prošlosti trebamo pustiti i otpustiti. Osloboditi se straha i nesigurnosti. Preuzeti odgovornost. Odrasti. Odnosi s bivšim ljubavima, iskustvima iz prošlosti, roditeljima, profesionalne ambicije mogu biti podložniji čišćenju, restrukturiranju, temeljitim promjenama.

Zato otvorite oči i smireno promatrajte što će vam se događati u narednim tjednima. Ništa ne dolazi kako bi vas porazilo, već je tu kako biste shvatili, naučili i osnažili sebe i svoj život. Kako biste išli prema naprijed i otklonili utege koji vas u tome onemogućavaju.

Sve što dolazi vrijedno je usvojiti.

Sve što odlazi ispratite u miru jer vam vjerojatno više ne služi.

Oprostite sebi. Pronađite mir s prošlosti. I stvorite novu viziju budućnosti.

I jedan datum može biti značajniji. Riječ je o 15. kolovozu, kada Merkur dolazi na poziciju s koje je krenuo retrogradno. Ciklus koji će započeti 7. srpnja, oko tog datuma će se zaokružiti.

Sretno!

Julijana Oremović