Foto: pixabay.com

Period Retrogradne Venere nekako uvijek u nama budi sumnje, dileme, strahove i pitanja. I, svi mi, kao da očekujemo nešto. Kao da dišemo i koračamo samo da bismo dočekali to nešto. A ne znamo što čekamo, ka čemu idemo i postoji li neki krajnji cilj.

Možda ćemo sada biti mudriji. Možda ćemo sada postati svjesni koliko smo sretni jer nas je ljubav odabrala.

I, neka vas ne zaplaše neki odavno usvojeni stavovi o retrogradnoj Veneri. Neće sve veze pucati, neće se svima netko iz prošlosti javiti, i nećemo sve naredne tjedne provesti živeći u prošlosti. Sve ovo se može dogoditi. I sve ovo se ne mora dogoditi. Ne zaboravimo da smo početak i kraj svega. Ukoliko u našim natalnim kartama ne postoji ništa što će aspektirati ova retrogradna Venera, onda i ne možemo očekivati neke velike promjene.

Obzirom da je Venera u Škorpionu retrogradna od 5. 10., a da će se 31. 10. vratiti u Vagu, da bi 16. 11. krenula direktno znakom Vage, a 2. 12. će se ponovo vratiti u Škorpiona, sve do 7. 1. kada konačno napušta Škorpiona i prelazi u Strijelca. Svi oni koji su u znaku ili podznaku, ili imaju Veneru (posebno retrogradnu) u navedenim znakovima, mogu očekivati potres u onim oblastima života za koje su vjerovali da su nedodirljivi, opet naravno, u skladu s natalnim postavkama.

Mnogo je onih koji su navikli na svoje “teške” aspekte i ne doživljavaju ih kao takve. Osvijestili su određene blokade, prihvatili su promjene onda kada je bilo neophodno pružiti ruke k njima, i danas žive svoj život najbolje što umiju.

Budeći u drugima, nedovoljno hrabrima, ljubomoru i pitanje kako im sve to polazi “tako lako” za rukom. Jer najlakše je onima o kojima ne znamo ništa, čijim koracima nikada nismo koračali, a čiji uspjeh potajno priželjkujemo. Međutim, takvi stavovi neće učiniti da naš cilj postane dostupniji.

Period retrogradne Venere može, i hoće, donijeti svađe i nerazumijevanja u ljubavi. Mislit ćemo da smo pametniji, da sve najbolje znamo i nećemo željeti saslušati drugu stranu. Opet, bit će i onih koji će prešutjeli nešto što je odmah trebalo biti rečeno, i time stvoriti probleme do kojih nije moralo doći.

Već 11. 10. očekuje nas egzaktan aspekt kvadrata retrogradne Venere u Škorpionu i Marsa u Vodenjaku. Imali smo već sredinom rujna ovaj aspekt, ali tada Venera nije bila retrogradna. Mnogi odnosi tada su hodali ivicama. Ivicama ljubavi, strpljenja, tolerancije i ponosa. I mnogi odnosi podigli su se iz pepela, preživjeli su vatru koju smo sami upalili i dodatno je raspirivali.

Tada su mnogi shvatili koliko im je zapravo stalo, koliko su emocije koje osjećaju jake, i koliko dišu ljubav. Mnogi su priznali sebi da su u jednom trenutku počeli podrazumijevati nešto što je najvrjedniji dar koji nam život može dati. I mnogi su se već tada “opametili”. Naučili smo da biti zahvalni na svakom novom danu i na svim darovima kojima nas Nebo svakoga dana obasipa.

Oni koji su tada tvrdoglavo šutjeli, pružili ruku inatu i povrijedili one do kojih im je stalo, u narednim danima ponovo će se naći na ivici onoga što je bilo, onoga što trenutno jeste i onoga što može biti. A odluka je uvijek na nama. Strasti će se prividno stišati nekoliko dana kasnije, kada 15. 10. tranzitni Merkur bude obrazovao egzaktnu konjunkciju s retrogradnom Venerom u Škorpionu.

Istine već neko vrijeme grizu kožu. Ne podnose skučenost, lažne osmjehe i lažno moraliziranje. Neka vas ne iznenade neke surove istine čiji ćete svjedoci biti tih dana. I nitko nije pošteđen. Međutim, to neće uvijek biti loše vijesti. Ali će osobi koja vam ih bude rekla biti potrebna hrabrost kakvu možda nikada više nećete moći zamisliti.

Neke istine već su se počele otkrivati. Neki su se osjećaji počeli iskazivati na jedan drugačiji način, otvoreniji, netko za koga ste vjerovali da je stabilan, jak i hladan, pokazao vam je svu svoju ranjivost. Cijenite to. Jer, odabrani ste biti jedini koji će ih vidjeti i poznavati takve.

Retrogradna Venera u Škorpionu pokrenut će mnoga pitanja koja sebi nismo smjeli postaviti ranije. I pomalo će nas osloboditi spoznaja nekih istina. Kao da nismo sebi željeli priznati da su neke emocije jednom živjele. Da su u tom trenutku zaista bile jake. I nije važno jesu li bile zasnovane na iluzijama ili na čistoj istini. Ono što je bitno jeste spoznaja jesu li te emocije danas žive. Ili ih mnogo jače emocije koje danas osjećamo i živimo ostavljaju u prošlosti kao uspomenu na jedan određeni period našeg života.

I, sasvim je u redu priznati sebi da smo jednom osjećali nešto prema nekome tko toga možda nije bio vrijedan. Jer svaka emocija uči nas nečemu. I ništa se ne događa bez razloga, onda kada smo otvoreni za prihvaćanje promjena. Osvijestimo da smo jednom nešto osjećali. Osvijestimo da je to dio naše prošlosti. I budimo sretni i zahvalni što danas pored sebe imamo nekoga posebnog, nekoga tko nas uvijek iznova uči koliko je život lijep, koliko je ljubav čarobna i koliko je prirodno prepustiti se plimi emocija.

Pokazujte ljubav u periodu pred vama, samo tako sprječit ćete mnoge sukobe do kojih ne mora doći.

Krajem mjeseca očekuje nas sekstil retrogradne Venere u Škorpionu i Saturna u Jarcu (24. 10.), i mnogi od nas će upravo u tom periodu postati svjesni koliko su jake emocije koje netko budi u nama. Konjunkcija Sunca i retrogradne Venere očekuje nas 26. 10., i tih dana slijedit ćemo samo prirodni ritam našeg bića. Možda će nas netko smatrati ludima, previše hrabrima, ili ludima od ljubavi, ali mi ćemo znati da ne postoji ništa prirodnije od toga. Posljednjeg dana ovog mjeseca očekuje nas opozicija retrogradne Venere i retrogradnog Urana, strpite se tada od osuđivanja. Nije sve onako kako vam se tada može učiniti.

Studeni nam donosi retrogradnu Veneru u Vagi, pa ukoliko imate Sunce, Ascendent, ili pak Veneru na posljednjim stupnjevima Vage, tada budite oprezniji pri donošenju nekih važnih odluka, ne ulazite u otvorene sukobe s kolektivom u kojem radite, i odložite neke velike promjene vašeg izgleda. Već 16. 11., kada Venera u Vagu krene direktno, nastavit ćete tamo gdje ste početkom mjeseca nenadano stali. Studeni nam je važan i zbog toga što Jupiter napušta Škorpiona i ulazi u Strijelca (8. 11. oko 13:39).

Drage moji Škorpioni, ne mislite da je ovo konačan kraj vaših promjena, umije Jupiter donijeti darove kada im se najmanje nadamo.

Početkom prosinca (2. 12.), Venera se ponovo vraća u Škorpiona, i ostat će u ovom znaku do 7. 1.

Period retrogradne Venere iskoristite da pronađete odgovore na sva ona pitanja koja ste izbjegavali plašeći se odgovora. Prihvatite da su neke stvari bile i ostale dio vaše prošlosti, i postanite svjesni onoga što danas imate.

Osvijestite sve darove kojima ste okruženi. I ne podrazumijevajte ništa kao takvo. Ljubav živite cijelim svojim bićem. I ne smatrajte slabošću pokazivanje emocija. Jer ljubav se zaista dijeljenjem umnožava. Budite apsolutno svoji. I volite cijelim svojim bićem. Samo takva emocija dostojna je života.

Rajna Cvetković / astroportal.in