Foto: pixabay.com

Početkom 8. mjeseca Mars ulazi u svoj najteži period, a to je ujedno i najgori period ove lude godine – u kvadrat, težak aspekt s Jupiterom, Saturnom i Plutonom. U tom kvadratu, u većem ili manjem intenzitetu, bit će do sredine 2. mjeseca 2021.g. Jedino razdoblje predaha od ovih teških aspekta je 11. mjesec. Budući da su i Mars i Saturn u svojim domicilnim znakovima nadajmo se da neće doći do najgoreg i da će razum pobijediti.

U nedjelju 05.07. u 6:30 bit će posljednja mjesečeva pomrčina u ovom nizu eklipsi, a sljedeći niz bit će za pola godine. Sad smo imali čak tri eklipse u nizu (najčešće budu dvije) pa za posljednjih mjesec dana možemo reći da su bili izrazito turbulentno razdoblje.

Ova posljednja eklipsa zaokružit će sve što se događalo u posljednjih mjesec dana, te je u nedjelju prilika da dovršimo ono na čemu smo počeli raditi ili na onome što se počelo događati u prethodnom mjesecu. Budući da se eklipsa događa na osi Rak-Jarac, dobar je period za rad na obiteljskim stvarima, nekretninama, emocijama, kao i društvenom statusu, napredovanju u karijeri, penjanju na više pozicije, čvrstoći, nesalomljivosti.

Pomrčina je vrijeme koje je izrazito energetski zahtjevno ako ju svjesno ne koristimo, te može svašta izaći na površinu, međutim mogu se učiniti čuda u osobnom i materijalnom razvoju ako pravilno upotrijebimo ovu energiju. Pomrčina daje priliku za manipulaciju stvarnošću i onim zacrtanim, tako da je uvijek dobro izreći što hoćemo ili imati neki cilj za ostvarenje u ovo doba.

Ovu eklipsu obilježava i ulazak Marsa u svoj znak, u Ovna, gdje će Mars boraviti dugo, dugo, sve do 07.01.2021.g. Mars inače ne boravi toliko dugo u jednom znaku, ali će u Ovnu biti retrogradan od 11.09.-13.11. pa će se njegov boravak ovdje odužiti.

Mars u Ovnu daje ono najbolje od sebe – pokretni smo, puni, energije, poleta, entuzijazma, ideja, strasti, vatre i seksualnosti. Mars i Ovan vole biti prvi i najbolji, a pošto je i Ovan prvi znak zodijaka ovo je prilika da se započne nešto novo, neki novi ciklus u našem životu.

Međutim, Mars i Ovan su također i ratnici, a prvo na što će Mars naići u svom prolasku kroz Ovna je negativan aspekt s Merkurom iz Raka kroz cijeli 7. mjesec. Može doći do svađa i prepucavanja, naročito obiteljskih, zatim do nesuglasica oko nekretnina, a mogu štekati i svi poslovi vezani uz nekretnine, pogotovo u razdoblju dok je Merkur retrogradan i stacionaran do 14.07. Preporučila bi poslove vezane za nekretnine napraviti tek nakon 21.07.

Mars će od početka 7. mjeseca do 20.07. raditi sekstil s Venerom, koji međutim niti u jednom trenu neće biti egzaktan, tako da postoji potencijal za sklad među njima, ali nikako da se uhvate i dotaknu. Za potpuni sklad Marsa i Venere i njihovo pomirenje trebat ćemo ipak pričekati kraj 9. mjeseca, nakon još jednog teškog perioda u partnerskim i ljubavnim odnosima početkom 9.mjeseca.

I sad dolazimo do onog o čemu najradije ne bi pisala, ali to ne znači da se neće dogoditi. Naime, početkom 8. mjeseca Mars ulazi u svoj najteži period, a to je ujedno i najgori period ove lude godine – u kvadrat, težak aspekt s Jupiterom, Saturnom i Plutonom. U tom kvadratu, u većem ili manjem intenzitetu, bit će do sredine 2. mjeseca 2021.g. Jedino razdoblje predaha od ovih teških aspekta je 11. mjesec.

Jupiter, iako sretan planet, u Jarcu se ne osjeća dobro pa će u kvadratu s Marsom donijeti vjerske i ideološke sukobe, čak i ratovanje za svoje uvjerenje. Jer Mars se voli izboriti za svoje. Mainstream načini razmišljanja i religijske dogme silno će se nastojati održati i nametnuti pod svaku cijenu.

Svatko će htjeti uvjeriti drugoga da je njegovo vjerovanje jedino ispravno. Bit će to razdoblje velikog izazova da prihvatimo i toleriramo tuđe stavove i ne namećemo svoje, ali i da ostanemo pri svojim vjerovanjima. Nisam pobornik beskrajne tolerancije na tuđe stavove i vjerovanja, smatram da treba biti tolerantan i prihvatiti samo onog koji je tolerantan prema tebi.

 

Ako netko uvažava tvoju različitost u mišljenju i vjeri onda treba prihvatiti i njega i njegov način razmišljanja, ali ako te netko ne prihvaća ne trebaš niti ti njega prihvatiti. Također ne treba prihvaćati ni one koji žele ograničiti tuđa prava.

Ipak, pod ovakvim aspektom nikako ne preporučujem upuštanje u rasprave i svađe oko stavova i vjerovanja, već ako netko nameće svoje, treba se okrenuti i otići, blokirati takvu osobu.

Kvadrat Marsa i Saturna smatra se najtežim astrološkim aspektom, koji donosi zastoje i nepokretnost, kada ništa ne ide od ruke. Za sve treba uložiti dvostruko više energije, a rezultati su mizerni. Mars je aktivnost koja hoće sve i odmah, a Saturn gradi na duge staze. Niti Mars ima strpljenja čekati Saturna, niti Saturn podržava Marsovu aktivnost i energiju. I dogodi se da obje planete stoje i donose negativne stvari.

Može opet doći do većeg ograničenja kretanja, te nove ekonomske krize. Zato treba štedjeti, ne biti rastrošan, mudro i racionalno upravljati sredstvima i resursima, do dolaska ponovnog blagostanja (uvijek nakon kiše dođe sunce, niti jedan aspekt ne traje vječno).

Mars i Pluton u kvadratu, pak donose nasilje pa se preporučuje u najširem luku izbjegavati sukobe, svađe, kao i ponašanje i mjesta koja mogu dovesti do nasilja. Strasti Marsa u ratničkom Ovnu se u ovom periodu lako rasplamsaju, a šake pa čak i oružje potegnu bez razmišljanja. Budući da su i Mars i Saturn u svojim domicilnim znakovima duboko se nadam da neće doći do najgoreg i da će razum pobijediti.

Kako će tko proći u ovom, odista zahtjevnom razdoblju ovisi o natalnoj karti i svijesti svakog pojedinca, a ovo planetarno stanje odrazit će se najviše na područje života ovisno u koju natalnu kuću padnu te planete.

Ipak, najgore će proći oni koji imaju neku osobnu planetu ili točku u Ovnu, Jarcu, Vagi ili Raku do kraja godine, a početkom iduće godine do sredine 2. mjeseca, oni koji imaju nešto na početku Bika, Lava Škorpiona ili Vodenjaka. Također, bilo bi mudro iskoristiti period nadolazeće eklipse i iskoristiti njenu energiju da nas na što lakši način provede kroz buduće razdoblje.

Krajem godine Jupiter i Saturn će ući u znak Vodenjaka, ali pravi Vodenjački zamah i njegovo razdoblje morat ćemo pričekati do sredine veljače 2021.g. kada kreće jedan sasvim drugačiji, novi, napredni i slobodni svijet. To nije svijet anarhije, jer Pluton još tranzitira kroz stabilnog i staloženog Jarca, ali bez ovakvih teških aspekata.

Autor: Irena Dumančić Baranja