Foto: pexels.com

Ovo je vrijeme buđenja svijesti, istovremeno i savjesti, preuzimanje odgovornosti za sebe i vlastite potrebe, za ispunjenje svrhe i misije.

U ovoj lunaciji, mladom Mjesecu na 3° Bika, vidimo sliku života u kojem je duša centar postojanja. Ovo je misija i smisao postojana. Mjesec u Biku je strpljiva duša, sposobna za ogromnu predanost, posvećenost, izdržljivost i konstantnost. Sposobnost da ustraje dolazi iz osjećaja da se nalazi u svom i na svom i da sve što je potrebno već ima.

Život donosi obilje, duhovno i materijalno, samo pod uvjetom da se raduje. Postizanje svjesnosti jednog sistema postižemo upravo povezivanjem suprotnosti. Ovo je vrijeme buđenja svijesti, istovremeno i savjesti, preuzimanje odgovornosti za sebe i vlastite potrebe, za ispunjenje svrhe i misije.

Bikovi, generalno, imaju vrlo jasnu svijest o sebi i zbog toga ostavljaju snažan dojam na druge u vezi sebe i svojih želja. U ovom vremenu Venera, vladarica Bikova nalazi se u znaku Blizanaca. Sada je vrijeme da se otpusti ta tvrdoglavost, da se prijeđe na jedan sistem lakoće, dijeljenja svega s drugima, a ne prikupljanja za sebe. Zanimljivo je da je i Mars u zračnom elementu i podržava Veneru tijekom ovog vremena transformacija.

Ljubavni život kod Bikova ima tendenciju da zamijeni onu tvrdoglavu potrebu za „konkretnim stvarima“ za partnerov smisao za humor i inteligenciju. Primijetit ćete da vam se sada sviđaju osobe koje su živog uma i koje ne daju odmah odgovor na sve, koje vas drže u nedoumici, igraju male igrice.

Radi boljeg utvrđivanja „nove forme ljubavi“, univerzum se pobrinuo pa će Venera u ući u retrogradni hod od 13. svibnja/maja sve do 26. lipnja/juna, a u znaku Blizanaca će biti do 8. kolovoza/augusta. Znači ovo neće biti skraćena verzija. Univerzum je ispoštovao Bikove i dao im dovoljno prostora za transformaciju. Uživajte, ali sada na malo drugačiji način!

Blizanci su ljudi s kojima nikada nije dosadno. Oni vam postavljaju pitanja i daju odgovore bez da se ljute što ne sudjelujete u tome. Venera će boraviti u znaku Blizanaca, počevši od 4. travnja/aprila pa praktično, naredna četiri mjeseca.

Sada je prioritet na komunikaciji, razgovorima, razmjeni ideja, zajedničkom učenju novih stvari na potpuno drugačiji način. Vladar znaka Blizanaca je dugo bio uspavan u znaku Riba, a sada je taj Merkur na posljednjim stupnjevima Ovna. Može vam se učiniti da vam je negdje promaklo vrijeme pa ste požurili nadoknaditi.

Brzina nije forma ovog vremena jer se može dogoditi ozbiljan energetski pad već 25. travnja/aprila što zahtjeva ozbiljno „resetiranje“ cijelog sistema. Ovo može donijeti i površnost u odnosu, ili da vam jednostavno promaknu važni emotivni trenutci. Partnerski odnos će također biti u fazi resetiranja, od kada Jupiter, vladar partnerskog polja krene u retrogradni hod 14. svibnja/maja. To može potrajati.

Rakovi su kao i uvijek glavni akteri mladog Mjeseca. U ovoj lunaciji je Mjesec, kao njihov vladar, egzaltiran te se oni mogu osjećati ushićeno ali to ne znači i užurbano. Ovo je jednom godišnje prilika da Rakovi uživaju. Obzirom da je Venera u dvanaestom polju Rakova, ne bih savjetovala da zadržavate emocije jer one će naći svoj put na „ovaj ili onaj način“.

Kvaliteta kanaliziranja ovog mladog Mjeseca osvijestit ćete u vrijeme punog Mjeseca koji će biti u znaku Škorpiona 7. svibnja/maja i neophodno je da budete alkemičari, da transformirate energiju sjećanja u kreativnu energiju. U vrijeme boravka tranzitnog Mjeseca u znaku Jarca 10. i 11. svibnja/maja imat ćete priliku da u okolnostima partnerskog odnosa kanalizirate neka vaša sjećanja koja nikako da otpustite. To niste vi, to je genetsko naslijeđe koje je prastaro i ne služi vam, samo vas sputava da se u potpunosti razvijate.

 

Lavovi su se u ovoj lunaciji prizemljili kroz materiju, što i nije tako loše. Boravak Venere u vašem polju prijatelja, dat će fokus na zadovoljstva u druženju s prijateljima i razmjenjivanju raznih znanja i vještina vezanih za poslovni plan. Obzirom da se Saturn nalazi u polju braka, ovo je ozbiljno vrijeme preslišavanja formalnih partnerskih odnosa naročito kod starijih Lavova. Mlađi Lavovi upravo dobivaju podršku od svojih prijatelja da promijene ili nadiđu neke svoje ego-principe u partnerstvu.

Saturn u Vodenjaku neće vam donijeti restrikciju, ali će vas naučiti da poštujete druge ljude kao sebi ravne. Tu istu lekciju favorizira i Uran iz Bika. Venera iz Blizanaca lagano relaksira Lavove dok se ne priviknu na nova kozmička pravila vezana za ljubav i brak. Od 11. svibnja/maja Saturn kreće retrogradno pa će starijim Lavovima dati i „drugu šansu“ da poprave svoj formalni partnerski odnos.

Djevicama se mlad Mjesec događa u 9. polju, polju svrhe ili misije. U polju ljubavi, već dugi niz godina događa se ozbiljna intervencija, transformacija. Ovo je vrijeme kada „pepeljuga postaje princeza“. Jako dugo je Merkur, vladar Djevica bio u znaku Riba, što je vaše polje braka i tu su se događale velike transformacije na razini razumijevanja, verbalizacije emocija, iskazivanja vlastitih potreba. U ovom periodu Djevicama je neophodno fizičko iskazivanje emocija (npr. da se malo više ljube), a da povjeruju da im to pripada, čini Neptun u polju braka.

Nije nužno niti idealizirati niti obezvrijediti partnera, nužno je povjerovati da je taj vaš partner baš takav kakav jest. Treba biti strpljiv i obazriv i 25. i 26. svibnja/maja ne donositi odluke… budite relaksirani i pustite da se stvari događaju, a na vama je da odlučite hoćete li uopće reagirati. E, to je ta lekcija, to je to kozmičko pravo koje Djevice dobivaju. Od 28. travnja/aprila se energija mijenja, okolnosti će vam ići na ruku.

Vagama lunacija pada u 8. polje transformacije, seksa ali i tuđeg novca (naslijedstva) pa je izvjesno vrijeme za rast i materijalizaciju u tom području. Kada je u pitanju ljubavni i emotivni život tu su velike transformacije jer je Saturn u znaku Vodenjaka zagazio u polje ljubavi, a tu je i Mars, vladar partnerovog 7. polja.

Vage ne trpe nikakve „radne akcije“, nisu zainteresirane za neke juriše, njima je bitna ravnoteža, mir, balans. A sa Saturnom u polju partnerstva, Vage mogu izaći na kraj, jer i same znaju poštovati red, ali s Marsom se ne snalaze baš najbolje.

Cijelu ovu priču relaksira boravak Venere u znaku Blizanaca pa je malo lakše. Venera, vladarica Vage kreće retrogradno od 13. svibnja/maja kada istovremeno kreće retrogradno i Saturn. Očigledno je potrebno malo duže vremena za preispitivanje partnerskih odnosa, veza ili prijateljskih odnosa. Ta prirodna potreba Vage da bude sve u redu ne smije biti nametnuta drugima, jer će takvi odnosi u narednom vremenu pucati.

Škorpioni su s ovom lunacijom najdirektnije su usmjereni na formalni partnerski odnos. Ulaskom njihovog vladara Marsa u Vodenjaku, fiksni, zračni znak, donijet će naglu promjenu pravca. Više neće biti orijentirani isključivo na sebe, već i na okolinu, udruživanje i djelovanje u pravcu koji odgovara većini, ali i konflikte unutar zajednice i svih društvenih aktivnosti. Proradila je ona buntovnička strastvena priroda. Od 13. svibnja/maja Mars ulazi u znak Riba pa savjetujem Škorpione da ne dižu veliku uzbunu jer mogu lako skliznuti u „duboku vodu“ emocija koje će biti na ozbiljnom ispitu.

Generalno govoreći ovo je vrijeme za preispitivanje „istinitosti“ emocija i stavova, a Saturn iz Vodenjaka i Uran iz Bika će pritiskati Škorpione da odustanu od svojih čvrstih i isključivih stavova.

Energija Strijelca je još uvijek i bit će do kraja godine vezana za kardinalni zemljani znak Jarca, što donosi tu duboku promjenu genetskog naslijeđa. U polju braka, partnerskih odnosa, nalazi se Venera… naprosto da se malo relaksira ova zgrčena energija, da smanji bol transformacije, da pruži lijepu riječ? Vrlo značajna promjena događa se kada Venera u Blizancima i Jupiter u Jarcu krenu retrogradno.

Uvjetno rečeno, ovo je prilika da se vratimo kroz „ponavljanje“ ili okidače (izazove) u neke okolnosti u kojima sada imamo priliku da (ne)reagiramo. Neophodno je da budete autentični, svoji. Merkur vladar poljem braka, mijenja znak od 28. travnja/aprila i ulazi u zemljani znak Bika pa ćete indirektno dobiti podršku kroz zemljane znakove (ili ljude u zemljanim znakovima).

Jarčevima lunacija pada u polje ljubavi, gdje se već izvjesno vrijeme nalazi Uran i gdje su promjene u ovom području vrlo prisutne. Vladar Saturn, promijenio je znak i donio drastične promjene u osjećajima. Energija se toliko zgusnula da ni vi ni vaš partner ne znate što bi trebalo ili ne bi trebalo raditi. Da bi se malo navikli, Saturn će krenuti retrogradno vraćajući se u znak Jarca do kraja godine, kada će definitivno ući u znak Vodenjaka s Jupiterom, ali to je već neka druga priča.

Merkur će 28. travnja/aprila ući u polje ljubavi gdje će nastati neka vrsta konflikta na emotivnom polju. Bilo bi dobro da shvatite da svi odnosi nisu kreirani da traju „za vijek i vjekove“, to je samo kolektivna svijest. Možda se neki odnosi u svibnju/maju okončaju jer su ispunili svoju svrhu. Zahvalite se i sebi i partneru i pustite da energija poteče.

Vodenjacima je baš zabavno od ožujka/marta. Ova lunacija im dolazi u polje primarne obitelji, gdje se već nalazi njihov vladar, Uran. U narednom periodu je neophodno napraviti neku vrstu nadgradnje ili promjene načina funkcioniranja. Vodenjaci su socijalni tipovi i često su sjajni prijatelji, partneri „tu i tamo“, za obitelj su zainteresirani samo ukoliko ih nitko ne sputava i ne oduzima „slobodu“. Boravak Saturna u Vodenjaku zahtijeva jednakost za sve, da ne povređujemo jedni druge i da razvijamo savjesnost i odgovornost.

U polju ljubavi je Venera i boravit će dovoljno dugo podržavajući Vodenjake u otvorenoj komunikaciji o vlastitim emocijama. Generalno dobro im ide ljubav preko socijalnih mreža pa vodite računa ako ste u formalnim vezama ili brakovima da se ne zaigrate i tako izgubite nešto što je mnogo vrijednije od puke zabave.

Ribama lunacija pada u 3. polje pa je konačno došlo vrijeme „da progovore“. Merkur je prilično dugo boravio u znaku Riba pa je još bio i retrogradan tako da su se Ribe napričale same sa sobom, onoliko. Čuli ste kada ljudi kažu „šuti kao Riba“. Vrijeme je da iznesu na vidjelo svoje potrebe i svoje emocije. U znaku Riba je Neptun i bit će tu još dugo, tako da Ribe „kontempliraju“ osjećajući podršku od Plutona… ali, vrijeme je da progovore o svojim emocijama, o svojim željama.

Ono što mogu savjetovati Ribe je da se opuste i ne plaše, jer nemaju što izgubiti. Prvo opuštanje oko 4. svibnja/maja može da im donijeti razočarenje i to ih baš može vratiti duboko unazad. Ako to bude tako, sve će ovisiti od vaših partnera.

Često Ribe biraju partnere kao svoje menadžere pa se puste i onako nemušto daju djeliće ljubavi, kao da su dali cijeli ocean. E, to je prošlost… kozmička pravda će djelovati i na Ribe, upravo kroz iskrenost, otvorenost, bez glume i sakrivanja iza maske. Tko izdrži do kolovoza/augusta, slavit će ljubav, brak, proširenje obitelji i sve ono što želite, a do tada vježbajte, vježbajte!

Ovnovi su u fazi samoiscjeljivanja, jer je Kiron (iscjelitelj) u znaku Ovna i bit će tu još neko vrijeme. Ovdje se radi o uvidima o samom sebi, o prepoznavanju vlastitih potreba bez očekivanja da drugi „pogode“ što bi to oni voljeli. Boravak Merkura u znaku Ovna je do 28. travnja/aprila i to donosi ozbiljne nesporazume, lomove. Za Ovnove je to skoro prirodno da s nenormalnom količinom strasti uđu u odnos i da iz njega izađu, a da ne kažu „odoh ja“.

Taj model više nije u modi i to se mijenja. Ovakve promjene su drastične i ne mogu se odigrati u trenutku. To je proces, a ovo vrijeme je baš vrijeme realizacije tog procesa. Partneri su raspoloženi za komunikaciju, ali vaš „kratak fitilj“ brzo gori, a bilo bi lijepo čuti što to partner ima reći. Energija Ovnova se mijenja od 13. svibnja/maja kada Mars uđe u znak Riba.

Ovo je veliki prijelaz i neće biti jednostavno, jer će vam univerzum ugasiti ovu vatru da ne bi spalili sebe i sve oko sebe.

Emira Antonić

profesionalnaastrologija/lovesensa.rs