Foto: pixabay.com

Iskoristite ovu energiju da posvetite pažnju sebi i svojim snovima. Poželite sve ono o čemu maštate danima, mjesecima, možda i godinama unazad. Onako sebično, djetinje, jako želite. Punog srca i čiste duše. Zamislite ono što vas čini sretnim. Ranjenom iscjeljenje, ožalošćenom utjeha, a očajnom nada.

“U dubinama vaše podsvijesti nalaze se beskrajna mudrost, bezgranična moć, izvor svega što vam je potrebno, valja samo otkriti ih, razviti, iznijeti na svjetlost dana. Prepoznajte mogućnosti koje leže u vašem duhu, udahnite im oblik i one će krenuti u svijet.”

Mars je planeta energije, borbe i rata, agresivnosti, dinamike i fizičke energije. Mars predstavlja naše mišiće, našu originalnost, strast, osvajanje, akcije, način borbe za uspjeh. Položaj Marsa u natalnom horoskopu ukazuje na načine na koje osoba izražava svoje želje, kako ispoljava seksualne porive, na što troši najviše energije.

Ako je pozitivan, odnosno dobro postavljen u natalnoj karti i ako gradi dobre aspekte, daje inicijativu, ogroman energetski potencijal, entuzijazam, hrabrost, iskrenost i prodornost. Ako je negativan, odnosno loše postavljen ili pod utjecajem loših aspekata, daje kompleks niže vrijednosti, nedostatak takta, bahatost, svadljivost, nepovjerenje i sumnju.

Tranzitni Mars je 13. svibnja/maja uplovio u svijet iluzija, snova, ideala i u istom će se zadržati do 28. lipnja/juna 2020. godine. Nudi nam ulaz u drugu realnost i hrani nadu da ćemo nadići svakodnevnu monotoniju i jednoličnost.

Mars u Ribama je slab, jer su Ribe vodeni, promjenljivi znak, bez snage, motivacije i cilja. Ljudi s natalnim Marsom u Ribama obično nemaju velike ambicije ni ideje niti jasno definirane ciljeve. Neorganizirani su i nestalni, teško se odluče da poduzmu nešto po pitanju vlastitih ideja, jer se misli i želje brzo mijenjaju.

Natalni Mars u Ribama daje prenaglašene emocije koje potiču od nesvjesnog. Osobe koje ga imaju u natalu, podsvjesno razvijaju mržnju i bijes koje se okreću protiv njih pa tako potisnuti stvaraju sklonost ka psihosomatskim poremećajima. Neophodni su im periodi mira i samoće kako bi obnovili energiju.

Ovo je Mars koji rijetko zna što želi pa se samim tim prepušta strujama života, bez kontrole. Nema snage da se nosi sa životnim problemima, oslanja se na instinkte i osjećaje i vrlo često krije svoje prave namjere, planove i lice.

Ovdje se udružuju snaga i moć s iluzijom i nadrealnim. Polako se rastvaraju barijere, a nebo šalje poruku da svoj pogled usmjerimo dalje od fizičkog iskustva, ka unutrašnjosti svijeta materije u prefinjeni, nevidljivi svijet višeg duha i univerzalnog postojanja. Ovaj Mars daje moć fantaziji, imaginaciji, predosjećajima, kontaktu s drugim dimenzijama, duševnom nemiru, filozofiji i platonskim vezama. Pod njegovim utjecajem čovjek gleda u dubinu i osjeća smisao stvari.

Ovo je slab položaj Marsa, jer je kao simbol energije, borbe, moći, vlasti, agresivnosti i dinamike, u Ribama ograničen, “ugušen”, nema dovoljno snage da pokaže dominaciju, snagu, moć i djeluje iz pozadine, što apsolutno ne odgovara njegovoj prirodi.

Ovo je energija prenaglašenih emocija koje potiču od nesvjesnog. Možemo biti vrlo osjetljivi i skloni suzama. Potrebno je da se odviknemo od akumuliranja negativne energije. Neophodni su nam periodi mira i samoće, samospoznaje, kako bismo obnovili energiju i rasterećeni ušli u novi period koji je pred nama. Došlo je vrijeme suočavanja s vlastitim strahovima i nesigurnošću.

 

Gotovo sigurno ćemo osjetiti pad fizičke energije, intenzivne promjene raspoloženja, intenzivne emocije, a slabo fizičko tijelo, jer se ovdje, suprotno prirodi Marsa, sve odvija u glavi. Ovo je Mars koji nema potrebu za fizičkom aktivnošću. Umjesto akcije bira emocije, maštu, ideal i fantaziju.

S druge strane, mnogima će ovaj period odgovarati da napune baterije, obnove energiju, pronađu unutrašnji mir, sumiraju postupke iz prethodnog perioda, naprave listu prioriteta, otplaču još jednom izgubljenu ljubav, pogledaju u lice strahu, s osmijehom isprate one koji više nisu dio njihovih života, dodaju nove želje na onu famoznu listu želja, i da onako pasivno prepuste, bar na trenutak, svoj život nekoj višoj sili, prstu sudbine, prirodnom toku.

“Podsvijest će odgovoriti uvijek kada se upustite u traganje za rješenjem problema, ali će u isto vrijeme, očekivati da u svijesti stvorite ispravne polazne sudove. Imajte na umu da podsvijest uvijek posjeduje odgovor.”

Istinsku i trajnu sreću steći ćete onog dana kada vam postane potpuno jasno i sasvim očigledno da ste u stanju savladati svaku slabost – onog dana kada shvatite da je vaša podsvijest sposobna riješiti sve vaše probleme, izliječiti vam tijelo i otvoriti put ka uspjehu.

Sada ćemo vlastiti život gledati na pozornici, iz drugačije perspektive. Nedostajat će nam realan kontakt sa svijetom u kojem živimo, bit ćemo humaniji, osjećajniji, požrtvovaniji, slabiji na tuđu bol. Organizacija nam neće biti jača strana, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da se trenutno četiri planete kreću retrogradno, a 18. lipnja/juna će im se pridružiti i Merkur. Fizička energija će faliti, ali će sva snaga biti u imaginaciji, u našem unutrašnjem, duhovnom biću koje treba spoznati i djelovati u skladu s porukama koje šalje.

Ovo je vrijeme žrtvovanja za ideale, onaj posljednji trzaj prije potpunog prepuštanja zaboravu. Nećemo dozvoliti kajanje zbog onog “Eh, da sam samo tada probao…” , živjet ćemo i umrijeti, ako treba, za želju toliko sanjanu, za ljubav pa makar bila platonska, za snove od kojih gradimo realnost. Našu realnost.

Ne zaboravimo da je ovo romantični Mars, Mars sa zvijezdama u očima, Mars vizionar, onaj koji vjeruje samo u jednu snagu, a to je snaga ljubavi i emocija. Ovo je Mars kojem je seksualni kontakt nezamisliv bez emocija i kojem je uvjet za zagrljaj spolova duhovna povezanost.

Primijetit ćete u periodu ovog tranzita mnogo ugroženih, nesretnih – ljudi, životinja, djece… pa ćete se moliti za njih pa ćete se zgražati od nasilja pa ćete odbijati povjerovati da živite u ovakvom svijetu. Ovo je vrijeme upuštanja u tajne veze, nejasne i komplicirane odnose, aktiviranja tajnih neprijatelja i tajnih ljubavnih afera, ubojstava iz zasjede, izolacije i psihičkih lomova.

Ovaj Mars se vodi srcem. On drugi zakon ne poznaje. Intuicija je jako naglašena pa se jednostavno vodite njom i tamo gdje osjećate da ne pripadate – okrenite leđa. Ovo je vrijeme pronalaženja sličnih duša, onih koji se prepoznaju na poseban način, ali i onih koji ne vide objektivnu sliku odnosa.

Mars je tranzitom kroz znak Riba napravio prvo aspekt sekstila s Uranom, a nakon toga će napraviti konjunkciju sa svojim vladarom Neptunom pa sekstil s Plutonom, Jupiterom i Saturnom.

13 lipnja/juna, Mars se priljubljuje svom vladaru Neptunu. Ovo je vrijeme zaljubljivanja na prvi pogled, onog “klika” koji proživljavamo kroz knjige i filmove, ljubavnih bajki i zanosa koji prelazi granice realnog. Ljubav satkana od maštarija, sanjanja, prevelikih očekivanja, potpunog gubitka kontrole.

Ovdje se iluzija Marsa u Ribama penje na višu razinu, uči nas da se prepustimo i da vjerujemo, makar na trenutak, u sretne završetke, u lakše načine, u odnose bez komplikacija. Ovo je posebno povoljan period za sve one koji se umjetnički izražavaju, a i svatko od nas može pronaći inspiraciju u poeziji, muzici, književnosti, slikarstvu. Čuvajte se i tuđe podmuklosti koja može biti usmjerena protiv vas (obratite pažnju u koje polje natalnog horoskopa vam pada ova konjunkcija) kao i pretjerivanja u uzimanju lijekova i alkohola.

18 lipnja/juna, Mars pravi sekstil s Plutonom u Jarcu i donosi izuzetno moćnu energiju, jaku volju i veliku emocionalnu snagu. Iskoristite ovu energiju da prigrlite oluje svog života zarad rasta, promjene i regeneracije. Vrijeme je da započnete sve ono što dugo obećavate sebi, bez izgovora.

Bit će naglašena strast, jaka fizička energija pa je pod utjecajem Riba usmjerite na romantiku i ljubav, za trajanje… Pluton je retrogradan pa je moguće ponavljanje situacija iz prošlosti ili osoba s kojima konačno možete okrenuti stvari u svoju korist. Ovaj aspekt omogućava regenerativne promjene, a sve u cilju podizanja svijesti na višu razinu.

20 lipnja/juna, Mars pravi sekstil s Jupiterom u Jarcu i daje energiju i entuzijazam u radu i samoizražavanju. Ovo je prilika da postignete materijalni uspjeh, ali i prilika da izađete kao pobjednik u borbi u kojoj se nalazite. Ovaj tranzit potpomaže ostvarenje željenih uspjeha na polju obrazovanja pa je potrebno iskoristiti ovaj period za aktivnije ulaganje vremena i truda u učenje, naročito zaostalih ispita ili onih na koje izlazite po drugi put.

28 lipnja/juna, Mars ulazi u znak Ovna i praviti aspekt sekstila sa Saturnom u Vodenjaku. Ovo je aspekt “suradnje i podrške” između akcije i forme. Korisno bi bilo da svoju energiju usmjerite u neki posao, projekt, ideju, stvorite nešto što će dobiti podršku vremena i materijalnu korist. Neki će dobiti nagradu za dosadašnje ulaganje u vidu unapređenja ili ostvariti cilj iza kojeg stoji dugoročno ulaganje, odgovornost, trud i strpljenje.

Moguće je i okončanje sudskih sporova. Budite uporni, strpljivi i snažni u svojim zamislima, jer će nas ovaj tranzit podržati voljom da ostvarimo mnoge zacrtane ciljeve i pomoći u rješavanju nečega što duže čeka na realizaciju.

Za vrijeme tranzita Marsa znakom Riba fizički ćemo biti osjetljivi i osjećati nedostatak snage. Izvjesno je širenje infekcija, povrede stopala i tetiva, srčane tegobe, apatija, melankolija, te sklonost uzimanja alkohola i svih sredstava koji otvaraju vrata u neki manje bolan svijet.

Ne zaboravite napraviti listu želja. Iskoristite ovu energiju da posvetite pažnju sebi i svojim snovima. Zar da još i od snova odustanemo? Poželite sve ono o čemu maštate danima, mjesecima, možda i godinama unazad. Onako sebično, djetinje, mnogo i jako želite. Punog srca i čiste duše. Zamislite ono što vas čini sretnim. Ranjenom iscjeljenje, ožalošćenom utjehu, a očajnome nadu. I vjerujte, da vas od ljepšeg svijeta dijeli samo jedna srijeda ili četvrtak.

Jovanka Blagojević/astroportal.in