Mars je u Ribama do 01.01. 2019. – Poželite sve ono o čemu maštate i energično uđite u Novu!


Foto: pixabay.com

Tranzitni Mars je 15. studenog uplovio u svijet iluzija, snova, ideala, i u istom će se zadržati do prvog dana 2019. godine. Nudi nam ulaz u drugu realnost i hrani nadu da ćemo nadići svakodnevnu monotoniju i jednoličnost.

Mars je uplovio u prostor imaginacije, znak Riba, da protutnji tijelom kao neobjašnjivi nemir koji, kao po pravilu, stigne na kraju svake kalendarske godine.

Je li već krenulo ono “Mogli smo bolje”, “Eh, da smo samo”… Svečana obećanja da više nikada nećemo ovo ili ono… Da ćemo se više smijati, manje nervirati, više pažnje posvećivati dragim ljudima i sebi?

Da. Dajemo obećanja, zamišljamo želje pa onako tiho kažemo sebi “Od ove godine bit će bolje”… A godina, zaista, nema nikakve veze s tim. Godinu dijele samo dva dana, na primjer srijeda i četvrtak… ili nedjelja i ponedjeljak. I to je sve. Sigurno je samo jedno – godine odlaze, kao vlakovi. Ako se vrate na iste perone, to nisu oni isti koje smo ispratili.

Pa otuda nije slučajna priča o Marsu u Ribama, koji s nama ispraća jednu i dočekuje novu, nadamo se sretniju, godinu. Prešao je cijeli krug i stigao do kraja puta, da probudi nemir, prenaglasi emocije, da inicira promjene. Uostalom, tako to biva na kraju svake godine.

Ovo je Mars u vodenom, promjenljivom znaku, bez snage, bez motivacije i cilja. Ljudi s natalnim Marsom u Ribama nemaju velike ambicije ni ideje, niti jasno definirane ciljeve. Neorganizirani su i nestalni, teško se odluče poduzeti nešto po pitanju vlastitih ideja, jer se misli i želje brzo mijenjaju.

Ovo je Mars koji rijetko zna što želi pa se samim tim prepušta strujama života, bez kontrole. Nema snage da se nosi sa životnim problemima, oslanja se na instinkte i osjećaje i vrlo često krije svoje prave namjere, planove i lice.

Ovdje se udružuju snaga i moć s iluzijom i nadrealnim. Polako se rastvaraju barijere, a nebo šalje poruku da svoj pogled usmjerimo dalje od fizičkog iskustva, ka unutrašnjosti svijeta materije u prefinjeni, nevidljivi svijet višeg duha i univerzalnog postojanja. Ovaj Mars daje moć fantaziji, imaginaciji, predosjećanjima, kontaktu s drugim dimenzijama, duševnom nemiru, filozofiji i platonskim vezama. Pod njegovim utjecajem čovjek gleda u dubinu i osjeća smisao stvari.

Ovo je slab položaj Marsa, jer je kao simbol energije, borbe, moći, vlasti, agresivnosti i dinamike, u Ribama ograničen, “ugušen”, nema dovoljno snage da pokaže dominaciju, snagu, moć i djeluje iz pozadine, što apsolutno ne odgovara njegovoj prirodi.

Ovo je energija prenaglašenih emocija koje potiču od nesvjesnog. Možemo biti vrlo osjetljivi i skloni suzama. Potrebno je da se odviknemo od akumuliranja negativne energije. Neophodni su nam periodi mira i samoće, samospoznaje, kako bismo obnovili energiju i rasterećeni ušli u novu godinu. Došlo je vrijeme suočavanja s vlastitim strahovima i nesigurnošću.

Gotovo sigurno ćemo osjetiti pad fizičke energije, intenzivne promjene raspoloženja, intenzivne emocije, a slabo fizičko tijelo, jer se ovdje, suprotno prirodi Marsa, sve odvija u glavi. Ovo je Mars koji nema potrebu za fizičkom aktivnošću. Umjesto akcije bira emocije, maštu, ideal i fantaziju.

S druge strane, mnogima će ovaj period odgovarati da napune baterije, obnove energiju, pronađu unutrašnji mir, sumiraju postupke iz prethodne godine, naprave listu prioriteta, otplaču još jednom izgubljenu ljubav, pogledaju u lice strahu, s osmijehom isprate one koji više nisu dio njihovih života, dodaju nove želje na onu famoznu novogodišnju listu – i da onako pasivno prepuste, bar na trenutak, svoj život nekoj višoj sili, prstu sudbine, prirodnom toku…

Sada ćemo vlastiti život gledati na pozornici, iz drugačije perspektive. Nedostajat će nam realan kontakt sa svijetom u kojem živimo, bit ćemo humaniji, osjećajniji, požrtvovaniji, slabiji na tuđu bol. Organizacija nam neće biti jača strana, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da je Merkur u retrogradnom hodu. Fizičke energije će nedostajati, ali će sva snaga biti u imaginaciji, u našem unutrašnjem, duhovnom biću koje treba spoznati i djelovati u skladu sa porukama koje šalje.

Ovo je vrijeme žrtvovanja za ideale, onaj posljednji trzaj prije potpunog prepuštanja zaboravu. Nećemo dozvoliti kajanje zbog onog “Eh, da sam samo tada probao…” , živjet ćemo i umrijeti, ako treba, za želju toliko sanjanu, za ljubav – pa makar bila platonska, za snove od kojih gradimo realnost. Našu realnost.

Ne zaboravimo da je ovo romantični Mars, Mars sa zvijezdama u očima, Mars vizionar, onaj koji vjeruje samo u jednu snagu, a to je snaga ljubavi i emocija. Ovo je Mars kojem je seksualni kontakt nezamisliv bez emocija i kojem je uvjet za zagrljaj polova duhovna povezanost.

Primijetit ćete u periodu ovog tranzita mnogo ugroženih, nesretnih – ljudi, životinja, djece… pa ćete se moliti za njih pa ćete se zgrožavati od nasilja, odbijati povjerovati da živite u ovakvom svijetu. Ovo je vrijeme upuštanja u tajne veze, nejasne i komplicirane odnose, aktiviranja tajnih neprijatelja i tajnih ljubavnih afera, ubojstava iz zasjede, izolacije i psihičkih lomova.

Ovaj Mars se vodi srcem. On drugi zakon ne poznaje. Intuicija je jako naglašena pa se jednostavno vodite njome i tamo gdje osjećate da ne pripadate okrenite leđa. Ovo je vrijeme pronalaženja sličnih duša, onih koji se prepoznaju na poseban način, ali i onih koji ne vide objektivnu sliku odnosa.

Mars će tranzitom kroz znak Riba napraviti prvo aspekt kvadrata s retrogradnim Merkurom u Strijelcu, zatim sekstil sa Saturnom, početkom prosinca kvadrat sa Suncem, konjunkciju sa svojim vladarom Neptunom, a onda sekstil s Plutonom, baš u vrijeme prelaska iz jedne u drugu godinu.

Mars ruši da bi ponovo gradio. Njegov kontakt s retrogradnim Merkurom probudit će odnose iz prošlosti, događaje, situacije, stare rane. Ovo je ona točka na kraju priče, ali točka koja je još jednom, za kraj, opasnost. Opasnost od suvišnih rasprava, sukoba, prenaglašenih reakcija, skakanja u vatru.

Provući će se nekad preživljeni uzdasi, dodiri i riječi, da nas podsjete još jednom da treba krenuti dalje. S iskustvom više. S onom nekoliko puta obnavljanom lekcijom “… nikada više nikome nećemo dozvoliti…”.

27. studenog, Mars će praviti aspekt sekstila sa Saturnom u Jarcu. Ovo je aspekt “suradnje i podrške” između akcije i forme. Korisno bi bilo da svoju energiju usmjerite u neki posao, projekt, ideju, stvorite nešto što će dobiti podršku vremena i materijalnu korist.

Neki će dobiti nagradu za dosadašnje ulaganje u vidu unaprjeđenja ili ostvariti cilj iza kojeg stoji dugoročno ulaganje, odgovornost, trud i strpljenje. Moguće je i okončanje sudskih sporova. Budite uporni, strpljivi i snažni u svojim zamislima, jer će nas ovaj tranzit podržati voljom da ostvarimo mnoge zacrtane ciljeve.

3. prosinca, Mars će praviti aspekt kvadrata sa Suncem koje će već uveliko biti u znaku Strijelca. Ovdje se Mars zarobljen u pasivnom prostoru udružuje sa Suncem u prostoru optimizma i vjere pa označava period u kojem će upravo taj optimizam i osmijeh izostati. Ovaj aspekt naglašava pad na osobnoj razini, bezvoljnost, nemotiviranost, nedostatak vjere, osjećaj nemoći i nemogućnost da ostvarimo ono što smo zamislili.

7. prosinca, Mars se priljubljuje svom vladaru Neptunu. Ovo je vrijeme zaljubljivanja na prvi pogled, onog “klika” koji proživljavamo kroz knjige i filmove, ljubavnih bajki i zanosa koji prelazi granice realnog. Ljubav satkana od maštarija, sanjanja, prevelikih očekivanja, potpunog gubitka kontrole.

Ovdje se iluzija Marsa u Ribama penje na višu razinu, uči nas da se prepustimo i da vjerujemo, makar na trenutak, u sretne završetke, u lakše načine, u odnose bez komplikacija. Ovo je posebno povoljan period za sve one koji se umjetnički izražavaju, a i svatko od nas može pronaći inspiraciju u poeziji, glazbi, književnosti, slikarstvu.

17. prosinca, Mars pravi sekstil s Plutonom u Jarcu i donosi izuzetno moćnu energiju, jaku volju i veliku emocionalnu snagu. Iskoristite ovu energiju da prigrlite oluje svog života zarad rasta, promjene i regeneracije. Vrijeme je da započnete sve ono što dugo obećavate sebi, bez izgovora. Bit će naglašena strast, jaka fizička energija pa je pod utjecajem Riba usmjerite na romantiku i ljubav, za trajanje…

Fizički ćemo biti osjetljivi i osjećati nedostatak snage. Izvjesno je širenje infekcija, povrede stopala i tetiva, srčane tegobe, apatija, melankolija, te sklonost uzimanja alkohola i svih sredstava koji otvaraju vrata u neki manje bolan svijet.

Ne zaboravite napraviti listu želja. Iskoristite ovu energiju da posvetite pažnju sebi i svojim snovima. Zar da još i od snova odustanemo? Poželite sve ono o čemu maštate danima, mjesecima, možda i godinama unazad. Onako sebično, djetinje, mnogo i jako želite. Punog srca i čiste duše. Zamislite ono što vas čini sretnim. Ranjenom iscjeljenje, ožalošćenom utjehu, a očajnome nadu. I vjerujte, da vas od ljepšeg svijeta dijeli samo jedna srijeda ili četvrtak.

Jovanka Blagojević/astroportal

No comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *