Foto: pixabay.com

Od 20.04. Ketu i Saturn su bili na jednom stupnju što petnaestak dana može komplicirati situacije koje vam mogu stvarati probleme u životu, a od 7.5. biti će najopasnije razdoblje jer će se toj kombinaciji pridružiti Mars, ali jači nego ikada (u lošem smislu) jer s Rahuom tvori yogu ili položaj problema.

Kada tu kombinaciju spojimo s Saturnom i Ketuom, ona nas poziva na oprez i više meditacije jer ova kombinacija isporučuje duboke ljutnje i sukobe tako da sami sa sobom moramo biti u ravnoteži.

Već sam pisao da Ketu i Saturn djeluju naglo i  vidimo kako je ova kombinacija djelovala kod požara Notre – Dame. Ketu uvijek isporuči kratko, snažno i ostavi tragove godinama.

Pogledajmo samo zadnju krizu 2008. g. kako je kratko i snažno odsjekao ekonomiju, a njegove odjeke osjećamo i danas. Dakle, obnova Crkve će trajati isto nekoliko godina, radi se o naglom događaju i nečem jako starom iz prošlosti. Također, Strijelac kao i Saturn i Ketu govori da se još mogu dogoditi takvi presjeci u pogledu religije, stranaca ili sukoba koji se može manifestirati pogotovo kada se pridruži i Mars od 7. 5.

 

Saturn inače ima tendenciju da nas doslovno pričepi sa svojim navikama, obrascima i uvjerenjima iz prošlih života i može stvoriti pesimizam zbog tih navika i rutine u onoj kući u kojoj se nalazi. Sada kada se Ketu pridružio, utjecaj prošlog života je uvećan i može stvoriti teške okolnosti kako bi vas izbacio  iz zaglavljivenosti u prošlim obrascima. To nikada nije lako za one koji vole Saturnovu rutinu, kao i kontrolu.

Emocionalno, možda su neki osjetili, može povećati depresiju i  tugu. Jedan od elemenata samopomoći je meditacija jer sada možete lako zapeti u prošlim žaljenjima i krivnji koje teško možete osvijestiti promišljanjem. Morate većinu stvari raditi drugačije pogotovo u emocionalnom aspektu, jasno da pritom ne povrjeđujete drugu osobu svojim postupcima.

Ova kombinacija donosi asketizam i želju za povlačenjem, ali s druge strane, Saturn se suprostavlja ovom čvoru i usmjerava osobu da i dalje odrađuje karmu što ovisi gdje vam se nalazi Saturn u natalnoj karti.

 

Inače, ovaj položaj govori o karmi predaka pogotovo onih kojima je učinjena neka nepravda, ili koji su naglo otišli s ovog svijeta. To je aspekt kolektivnog nesvjesnog, kako ga zove C. G. Jung tako da sada takvi sadržaji izlaze van, ali kako smo rekli, konačni cilj je da se prekinu stare navike kojih bi se trebali osloboditi, ali do toga ne može doći bez naglog prekida ili nesretnog događaja.

Nikola Žuvela, http://vedski-jyotish.net/