Foto: pixabay.com

Tijekom ljeta 2020. godine, u retrogradnom hodu bit će čak šest planeta! Retrogradne planete će nas podsjetiti tko smo zaista, a to otkrivamo kroz ponovne pokušaje i ispravljanje grešaka. Nešto duboko u nama pokreće nas i tjera naprijed i tako odjednom pronalazimo smisao tamo gdje ga nismo očekivali. “Ono što ne raste, suši se i opada.”

Retrogradnost planeta predstavlja prividno kretanje planeta unazad. U astrologiji se kretanje planeta definira kao direktno kretanje, stanje stacioniranosti i retrogradno kretanje. Direktno kretanje je, razumije se, najprirodnije, jer se odnosi na životni smjer ka naprijed.

Stacionirane planete predstavljaju sadašnje vrijeme, život u trenutku koji se događa pa ćemo se, ako je planeta direktno stacionirana baviti budućnošću, a retrogradno stacionirana prošlošću. Retrogradne planete predstavljaju obnavljanje lekcija, vezu s prošlošću, dah nečega od ranije, učenje na temelju ranijeg iskustva u cilju potpuno novog uzora ponašanja.

U natalnoj karti, retrogradne planete označavaju negativne karakterne osobine koje se nasljeđuju iz prošlih života. Kada je u pitanju mogućnost daljnjeg razvoja i preobražaja osobe, najveću pažnju treba obratiti upravo na retrogradne planete.

U dobrim aspektima ukazuje na to da je osoba u nekoliko prethodnih inkarnacija razvila negativne karakterne osobine, te da u ovom životu ima priliku to ispraviti, novu šansu, probni period. U lošim aspektima ukazuje na to da se osoba negativno razvijala tijekom mnogih prošlih života, te su joj u ovom životu izazovi veći.

Retrogradne planete, u natalnoj karti, predstavljaju, između ostalog i razlog nečijeg postojanja i dolaska na ovaj svijet. Što je veći broj retrogradnih planeta u natalnoj karti, to su veći potencijali za razvoj osobe tijekom sadašnjeg života.

 

Tijekom ljeta 2020. godine, u retrogradnom hodu bit će čak šest planeta:

  • Retrogradna Venera od 13. 05. do 25. 06.
  • Retrogradni Merkur od 18. 06. do 12. 07.
  • Retrogradni Saturn od 11. 05. do 29. 09.
  • Retrogradni Jupiter od 14. 05. do 13. 09.
  • Retrogradni Neptun od 23. 06. do 29. 11.
  • Retrogradni Pluton od 24. 04. do 04. 10.

Venerin retrogradni ciklus se događa rijetko, svakih godinu i pol dana u drugom znaku i svakih osam godina u istom znaku. Dobra strana retrogradne Venere leži u šansama za razvoj osobnosti, jer su sve planete u retrogradnom hodu određeni vid introspekcije i putovanja u sebe. Kada netko ima retrogradnu Veneru u natalnom horoskopu, to pokazuje da je u prošlom životu bilo zloupotrebe ili zanemarivanja kada je emotivni život osobe u pitanju. Specifičnosti se tumače kroz kvalitetu znaka i karakteristike kuće u kojima se Venera nalazi.

Retrogradna Venera vraća nam nedovršene emotivne priče, tjera nas da otkrijemo razlog svoje emotivne nesigurnosti, da preispitamo svoje najdublje emocije, da bolje razumijemo razloge zašto nam se nešto događa na emotivnom ili financijskom planu. Preispitivat ćemo svoje želje i svoja očekivanja, otkriti razlog neispunjenih želja pa nekima ovaj proces može biti bolan.

Razmišljat ćemo i o trenutnom emotivnom statusu, je li vrijedno ili nije vrijedno, je li to ono što nas ispunjava. Sve što smo do sada gurali pod tepih u emotivnim odnosima, sada ćemo otvoriti. Za vrijeme retrogradnog kretanja Venere ne savjetuje se ulazak u brak ili emotivnu vezu, jer je period nepovoljan za planiranje važnih životnih događaja, osim ako se ne radi o vraćanju na neku staru priču ili ako osoba ima natalno retrogradnu Veneru.

 

Na polju financija poželjan je dodatni oprez kada je u pitanju raspolaganje novcem, a naročito treba izbjeći zaduživanja, podizanje kredita, ulaganje novca, investiranje, velike trgovine, kupoprodaju nekretnina, vrijednih stvari, nakita…

S obzirom na to da je Venera retrogradna u znaku Blizanaca, u navedenom periodu otežat će komunikaciju, odnosno donijeti osjećaj nemogućnosti da na konstruktivan način komuniciramo s drugim ljudima. Određen vid ograničenja osjetit će se i u učenju, koncentraciji, prometu, odnosima s braćom i sestrama, društvenim mrežama, ali ćemo naučiti lekciju iz samodiscipline, rafiniranijeg načina komunikacije s drugima, nepromišljenosti i lijenosti.

Retrogradna Venera predstavlja početak jednog potpuno novog ciklusa u emotivnim odnosima, posebno ako naučimo da ne budemo zarobljenici nečega što nas ne ispunjava, ako se suočimo s vlastitim strahovima, ako budemo iskreni prema sebi i naučimo biti dovoljni sebi bez ovisnosti od drugog bića. Ako naučimo da nam za osobnu sreću nisu potrebni uvjeti i ono “ne mogu bez toga…”. Retrogradna Venera će nam pomoći da pustimo. Da donesemo odluke. Da se vratimo slobodi.

Merkur 18. 06. kreće u retrogradni hod s 14° Raka. 12. 07. kreće direktno s 5° Raka. Navikli ste već da retrogradni Merkur donosi otežanja u komunikaciji, pisanju, dogovorima, susretima kao i kvarenje tehnike i svih sredstava komunikacije, kolaps u prometu, izgubljenost u prostoru, zbunjenost i zaboravljanje, odlaganje i čekanje na realizaciju.

Svaka retrogradna planeta je ujedno i retrospekcija pa energiju iste treba iskoristiti za uvid u vlastiti život, preispitivanje i nešto dublje analiziranje. Izbjegavajte, u navedenom periodu, bilo koji vid dogovora, kupovinu mobilnih telefona, tehnike ili automobila. Mentalno ćemo biti opterećeni, koncentracija prilično smanjena, a nesređenost misli i rasijanost na snazi.

Pod utjecajem Raka razmišljat ćemo o prošlosti i odlukama koje smo donijeli u prethodnom periodu. Dom, obitelj, roditelji, nacija i politika bit će u prvom planu.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da se više planeta, od samog početka 2020. godine, nalazi u znaku Jarca i da će ovaj Merkur biti u opoziciji s njima, pozabavit ćemo se domom, obitelji, nekretninama, obiteljskim sporovima, obiteljskim odnosima s jedne strane i poslom, položajem, statusom, ugledom s druge strane, te preispitati i reorganizirati navedena područja.

Retrogradni Merkur vratit će nam nedovršene stvari koje smo mislili da smo riješili, ali nas preplaviti i sjećanjem, pojačati osjećanja, naročito ona koja smo potisnuli. Retrogradni Merkurov hod događa se između dvije pomrčine – Mjeseca, koje smo imali 05. 06. u znaku Strijelca i Sunca koje će se dogoditi 21. 06. u znaku Raka. Obitelj će sigurno biti u prvom planu, promjene u okviru iste, ali i bavljenje privatnim stvarima, prošlošću i na globalnoj razini narodom, domovinom i patriotizmom.

Saturn će se 02. 07. još jednom vratiti u znak Jarca, a 29. 09. će krenuti direktno s 25° Jarca. Saturn se vraća zbog nečega što moramo ponoviti i završiti ono što nismo završili, odgovornost koju nismo prihvatili, dug koji nismo platili ili da se povežemo s nečim što nismo završili u cilju izgradnje nečega novog.

Retrogradni Saturn je uvijek podsjećanje na ono što smo radili u prethodnom periodu, a što nije zaokruženo. Ako ste imali neku situaciju koja je završena s osjećajem da nešto nije u redu, ako ste ostali nedorečeni, sada će doći na red i na to. Vraća se svaka izbjegnuta odgovornost.

Sve ovisi od toga kojim natalnim poljem u vašem osobnom horoskopu vlada Saturn i kroz koje natalno polje će prolaziti. Ovisno od toga, pozvat će vas opet na odgovornost u određenom području života. Retrogradni Saturn u Jarcu će vas podsjetiti na čemu stojite, kakvi su vam temelji i jeste li dovoljno posvećeni onome čemu stremite u određenom životnom području. Sada ste, zapravo, pozvani da preispitate ambicije.

 

Jupiter je već krenuo u retrogradni hod i u istom će biti sve do 13.09.2020. godine. Moramo uvijek imati na umu da Jupiter predstavlja velikodušnost, religiju, autoritet i zakon. Kada se kreće retrogradno, podsjeća nas da smo u određenom životnom području (ovisno od toga kojim poljem natalnog horoskopa prolazi) odbili promjenu i samorazvitak.

Lekcije koje nam je u prethodnom periodu servirao Jupiter u Jarcu – integritet, moral, odgovornost u poslovnoj sferi, osobne ambicije, osjećaj dužnosti prema društvu, skrivanje osjećanja, emotivne frustracije, dostojanstvo i važnost vlastitog statusa, sada se vraćaju da ih ponovimo još jednom, da načinimo promjene, korak u onom području života u kojem se osjećamo kao rob.

Retrogradni Jupiter traži od nas unutrašnje zadovoljstvo. Ono polje natalnog horoskopa koje trenutno “zahvaća” vapi za slobodom i potrebne su promjene, naročito duhovne. Koliko god vam bilo teško da usvojite činjenice, da pogledate u realnost, natjerat će vas da radite na sebi i da s više vjere i optimizma prilazite i sebi i životu.

Retrogradni Neptun pojačat će zloupotrebu medijskih sposobnosti pa se ne upuštajte u bilo koji vid medijskog rada, seansa, hipnoza, crne magije i slično, jer vas vrlo lako može dovesti do stanja opsjednutosti. Retrogradni Neptun pojačat će manipulacije, tajanstvenost i nedorečenost u komunikaciji, laži, proročke snove, iluzije pa razočaranja, predosjećanja i preispitati sve ono što u životu uzimamo zdravo za gotovo bez ikakvog razmišljanja.

Neptun uvijek nudi izlaz u drugu realnost pa budite oprezni s alkoholom i nedozvoljenim supstancama, jer one hrane nadu da ćemo lakše nadići svakidašnju monotoniju i jednoličnost. Retrogradni Neptun će vas, u ruhu osobe ili situacije, ponovo prevariti, ponovo iznevjeriti očekivanja i natjerati da konačno naučite lekciju. Retrogradni Neptun će nas snažno emotivno dodirnuti, povezati nas s našim najdubljim osjećajima, otvoriti određenu bol, napetost, strah, jedno cijelo biće u nama i sve ono što je bilo pod nesvjesnim grčem.

Pluton označava svijest o istini. Za vrijeme njegovog retrogradnog hoda, suočit će nas još jednom s vlastitim iskustvima, ovaj put bez prečica i preskakanja. On predstavlja sponu između prošlosti i sadašnjosti, tjera nas da pogledamo istini u oči, da naučimo lekciju o neophodnosti vlastitog razvoja i doživimo regeneraciju.

Na osobnoj razini, preispitat ćemo stavove, vrijednosti i motive. Koncentrirajte se na produktivnost i buduće planove. Retrogradni Pluton može izazvati strahove, blokade, pesimizam, neraspoloženje, jer će se vidjeti samo realnost. Situacije koje su bile prisutne u prošlosti vraćaju se da uzdrmaju naš svijet, da im još jednom pogledamo u lice i vidimo koliko smo porasli.

Na globalnoj razini naglasak će biti na donošenju zakona, zastupanje istih i glasanje za njih i da li oni služe dobrobiti čovječanstva. Pluton će se nalaziti blizu Jupitera 25. i 30. 06.. Ovo je pravi trenutak da se podsjetimo da bez osobnog rasta i razvoja mi u stvari nazadujemo i gubimo svrhu postojanja.

Retrogradne planete će nas podsjetiti tko smo zaista, a to otkrivamo kroz ponovne pokušaje i ispravljanje grešaka. Samorealizacija ne samo da donosi osjećaj ispunjenosti i smisla, ona često pred nama otvara potpuno neslućene dimenzije za koje uopće nismo ni znali da postoje. To je prilika da na površinu isplivaju naši strahovi, nade, sumnje, radosti, nezadovoljstva, neostvareni snovi. Nešto duboko u nama pokreće nas i tjera naprijed i tako odjednom pronalazimo smisao tamo gdje ga nismo očekivali.

“Dok rastemo i razvijamo se, živi smo. Ono što ne raste, suši se i opada.”

Jovanka Blagojević/astroportal.in