Foto: pixabay.com

„Pred sam kraj 2019. pričali smo o letećim automobilima, a sad učimo ljude da peru ruke“ – ova rečenica je potpuni i konačni opis svega u čemu smo trenutno. I to jest Saturn i to jest 2020. Vraćanje na tvorničke postavke pa onda prebacivanje na sasvim novi model. Napredniji. Saturn prelazi u Vodenjaka krajem ožujka/marta i mijenja kompletnu paradigmu međuljudskih odnosa, promatranja društva i sistema u kom živimo.

Sjećate se svih tekstova s kraja godine, a možda i ranije, mojih i svih ostalih astroloških i priču o „velikoj“ i „zeznutoj“ 2020. godini? Trenutna događanja u svijetu upozoravaju nas da smo u vrlo turbulentnim vremenima, koji prestaju biti pojedinačan i osobni problem.

Sada se čini da svi imamo bar jedan zajednički.

Nije lako osmisliti ovaj tekst, mada na ovu temu sada ima more videa, tekstova, pričica pa i astroloških, ovo je definitivno najinteresantnija tema trenutno, ali postoji jedna zanimljivija stvar od korone, rekla bih: kontekst u kojem se korona dogodila za sve nas.

Da idemo onim tehničkim putem – korona je dijete Neptuna u Ribama, boga svih zaraznih boleština, a sama ona posebno uvod u prelazak u eru zraka (zajedno uključujući veliki ciklus ere Vodenjaka i prelazak Saturna i Jupitera u znak Vodenjaka, a za nekoliko godina i Plutona, kao konačni transfer u polje zraka). I sama je plućna, respiratorna bolest, prenosi se zrakom itd. To su sve nagovještaji vremena koji nam dolazi.

Ako se na varam, vijest o virusu je obavljena prvi put od strane Kineza uoči pomrčine Sunca u Jarcu, tamo pred sam kraj 2019. godine, dok je početak svjetskog širenja i unutarnja ekspanzija virusa objašnjena velikom egzaktnom konjunkcijom Saturna i Plutona u Jarcu uz pomoć pomrčine Mjeseca u Raku. Tada je sve počelo…

Mars je ušao u Strijelca, došao u kontakt kvadrata s Neptunom i počeo avanturistički raznositi virus po bijelom svijetu.

Retrogradni Merkur u Ribama ukazao je na onemogućenu pravilnu zaštitu od virusa, na kolektivno podcjenjivanje i omalovažavanje snage ove bolesti i dezinformiranje javnosti. Otprilike sve je govorilo u korist širenja.

Posljednja kapija koja je polomljena da se shvati važnost trenutnog stanja je bio posljednji puni Mjesec u Djevici: Sunce u Ribama s Neptunom i Mjesec u Djevici jedni naspram drugih. Kriza, kriza, kriza i to zdravstvena, pomama psihička i stvaranje potpune konfuzije u mjerama koje se trebaju poduzeti. „Nitko nije očekivao baš ovo“ standardna priča.

A ja ću pitati: što ste očekivali?

Razumije se da ni ja nisam očekivala da će sve ovo ludilo 2020. početi jednom respiratornom infekcijom, ali teško bi bilo ne naslutiti da će neka očekivana reakcija na naše, blago rečeno, neodgovorno ponašanje od strane planete biti ovakva.

Trenutno idemo na konjunkciju Jupitera i Plutona koja predstavlja svašta nešto, ali u svjetlu trenutne situacije znači dvije stvari: jedna je globalno širenje nečega jakog, tamnog, mračnog i moćnog, jer Jupiter širi, a Pluton širi svoju snagu preko prijenosnika, a druga je širenje paranoje, jer je Pluton ona prava esencijalna paranoja, strah i užas u svom originalnom stanju. Ne kažem da je opravdano, jer nije, ali samo usmjeravam energiju baš na ovu drugu stavku.

Krajnje vrijeme je da naučimo razlikovati stvarnu prijetnju, od svog osobnog morbidnog straha i potrebe za dramom. Korona nije ovdje gdje je da nas pobije niti je po svom sastavu bolest te snage i tipa.

 

Da ne glumim infektologa jer nisam, neću pričati o prirodi bolesti jer se u to ne razumijem. Ali se prilično razumijem u drugu vrstu bolesti koja nam sada ozbiljno prijeti, a to je paranoja i širenje straha.

Da vam kažem nitko ne zna što će se točno s ovim dogoditi. Ni ja niti bilo tko drugi, to je bar jasno. Ali, ako možete sebi pomoći na bilo koji način da smanjite unutrašnju tenziju i umirite paničara u sebi, čitajte pametne stvari, vodite razgovore s normalnim i uravnoteženim ljudima, pridržavajte se pravila i usmjeravajte svoju energiju u neke pametne stvari.

Što se tiče astrologije sada je najvažnije pokušati shvatiti ciklus u kojem se sve ovo događa. Saturn prelazi u Vodenjaka krajem ožujka/marta. Saturn u Vodenjaku mijenja kompletnu paradigmu međuljudskih odnosa, promatranja društva i sistema u kom živimo. To je zračni znak budućnosti.

Saturn sada ograničava suvišne kontakte, suvišna putovanja koja su uglavnom služila da pokažete svijetu na instragramu kuda ste otišli, a niste ništa ni vidjeli ni osjetili, da razmislite s kim provodite vrijeme i tko vam putni glavu čime, da provedete na silu neko duže vrijeme sa svojim ukućanima i suočite se s mnogim stvarima od kojih bježite, da naučimo da je čovjek važniji od boje kože, nacionalnosti, religije, statusa, stranke kojoj pripada, posla koji odrađuje… da širimo altruizam na račun sebičnog bogaćenja i zapostavljanja slabijih, starijih i siromašnijih.

Da postanemo jednostavno čovjek. Ljudi. Ono što je simbol ovog najljudskijeg od svih znakova.

O ovome će priče biti još mnogo, godina je tek počela. U priči s bliskom prijateljicom usaglasile smo se da je ovo možda prva godina u životu koja živi samu sebe brže nego što mi možemo postići. A ja se vraški trudim fleksibilno se otvoriti i pratiti njen tempo. Razmislite i o tome ne samo kako živite, nego u kojoj mjeri vas život živi i kako ga pratite  u svakom mogućem smislu.

Sve se mijenja, morat ćemo drugačije. Što sam vidjela kod jednog zanimljivog kolege – fotografiju na kojoj piše: „Pred sam kraj 2019. pričali smo o letećim automobilima, a sad učimo ljude da peru ruke.“ I mislim da je ova rečenica potpuni i konačni opis svega u čemu smo trenutno. I to jest Saturn i to jest 2020. Vraćanje na tvorničke postavke pa onda prebacivanje na sasvim novi model. Napredniji.

Onaj koji će prihvaćati stvari oko sebe kao neminovnost i posljedicu svog nemara, preuzimati odgovornost, ali odmah planirati način da grešku ne ponovi i ispravi. Onaj koji će razmisliti prije nego ponovi od djede djedinog obrazac ponašanja koji više ničemu ne služi i samo degradira namjere evolucije, koji intuitivno osjeća što je najbolje za njega i povezano se upušta u tom smjeru bez drame i pretjeranog preispitivanja.

Ludilo korone će se završiti na ovaj ili onaj način. Što se tiče sad bliske budućnosti, mislim da će ovaj kraj ožujka/marta i početak travnja/aprila biti neki takozvani vrhunac, a onda bi snaga mogla opadati, naročito kod nas. Do sredine svibnja/maja se očekuju razna događanja na tom planu… ljeto će sigurno umiriti ovu temu, ali sljedeća tema koja je, po mom mišljenju ozbiljnija, a sljeduje nakon smiraja situacije je ekonomska i društvena. Tu će biti svačega.

Spremanje na recesije, rušenje sistema, demonstracije, zbrajanje gubitaka, vidjet ćemo sva lica nesposobnosti na djelu…i kako će se tko suočavati s tim to je već i osobna tema. Ali čekaju nas ti kolektivni materijalni gubitci nakon ovih fizičkih.

 

Za kraj ja bih citirala jednog doktora infektologa koji je poslao svoje pismo u svijet šireći sljedeću poruku:

„Pozivam vas sve!

Borite se protiv straha razumom, protiv panike strpljenjem i neizvjesnosti edukacijom. Imamo priliku naučiti mnogo o zdravstvenoj higijeni i ograničavanju širenja brojnih prenosivih bolesti u društvu. Hajdemo se zajedno suočiti s izazovom u najboljem duhu suosjećanja s drugima, strpljenja i iznad svega, nezaustavljivim traganjem za istinom, činjenicama i znanjem nasuprot pretpostavki, nagađanja i katastrofiranja.“

Jelena Puhalo/lolamagazin