Foto: pixabay.com

Do kraja ovog mjeseca 3 će spora planeta krenuti retrogradno! 10.4. je to učinio Jupiter, 24.4. Pluton, a 30.4. Saturn. Izvrsno vrijeme za retrospekciju, reviziju, introspekciju. Uklonite izvore frustracija. Recite odlučno NE svemu što vas ugrožava ili usporava. Osnažite sebe i shvatite da nitko ne upravlja vama i vašim životom, osim vas samih!

Zaustavite se malo, promotrite svoje planove, ciljeve. Razmislite o tome što bi bilo dobro poboljšati, učvrstiti, popraviti, ne samo u vanjskom svijetu, već i u nama samima. Susretnite se sa samima sobom.

Jupiter je planet ekspanzije i širenja. Uz njegovu podršku mnogo lakše dolazimo do ciljeva, s njim stječemo potrebno znanje i imamo više vjere u uspjeh. Njegov retrogradni hod (10.4.-11.8.) omogućuje nam da pogledamo unutar sebe i promotrimo koja to znanja i iskustva posjedujemo, a koja nam mogu biti od koristi u ostvarenju željenih ambicija.

Budući da je u kvadratu s Neptunom javlja se određena vrsta zbunjenosti na nekom području života, ovisno o tome gdje se Jupiter i Neptun nalaze u vašem osobnom horoskopu. Kao da ne uspijevate dokučiti što je dobro za vas, a što nije.

Ta svojevrsna maglovitost daje nam priliku da se još jednom preispitamo i da možda odustanemo od nekih ideja koje u ovom trenutku nisu ostvarive. Moguće su i neke odgode vezane uz putovanja, obrazovanje, inozemstvo. Možda će neki rast ili razvoj biti na neko vrijeme usporen ili zaustavljen kako bi se okolnosti preispitale i testirala njihova svrhovitost.

 

Saturn u astrologiji simbolizira strukturu, ambiciju, vrijeme, granice, autoritete. Dok Jupiter širi, on sužava i steže.

Tijekom retrogradnog kretanja (30.4.-18.9.) može postaviti klipove pod noge, ali ne zato da bismo pali, već da bismo proveli neke promjene koje su nužne za budući uspjeh. Dobro je izvući pouke iz nedavnih iskustava. Vraća nas u prošlost, osobito ako tamo postoji nešto što nije dovršeno ili arhivirano.

Javljaju se neke prepreke koje trebamo zaobići ili riješiti, a mogu se ticati naše karijere, profesionalnih ciljeva, odnosa s nadređenim osobama, starijim članovima obitelji.

Ostvarenje planova može biti usporenije. Možda je potrebno vratiti se unatrag dovršiti nešto, privesti kraju preuzete obaveze iz prošlosti. Kao da ne možemo dalje dok se ne oslobodimo repova prošlosti. S njim je uvijek dobro napraviti reviziju i poboljšati organizaciju. Nije dobro preuzimati neku dodatnu odgovornost ili započinjati dugoročne poslovne projekte.

Uklonite izvore frustracija. Recite odlučno NE svemu što vas ugrožava ili usporava. Planirajte, učite, odustanite od planova, odnosa, od svega što je izgubilo vrijednost.

 

Pluton transformira, ruši, preobražava, dovodi nešto svome kraju, usmrćuje, a s ciljem da bi mogli započeti nešto novo. S njegovim retrogradnim uplivom (24.4.-3.10.) možemo otkriti vlastitu snagu, probuditi osjećaj osobne moći, prepoznati u sebi sve ono što nam omogućuje da upravljamo sobom i svojim životom.

Možemo se naći pod pritiskom da odstranimo stare i neupotrebljive obrasce ponašanja – odreknemo se nekih uvjerenja, načina na koji razmišljamo, emotivnih reakcija koje nam štete jer nas izbacuju iz kontrole.

Vrijeme je za veliko unutarnje čišćenje. Ključna simbolika je samoupravljanje, odnosno osnaživanje sebe i shvaćanje da nitko ne upravlja nama i našim životom, osim nas samih.

Julijana Oremović