Egzaktno 24.08., na 26*19, aspekt kvadrata Marsa i Saturna, uz opoziciju, smatra se jednim od najtežih aspekata kako u natalnoj karti tako i u tranzitima. U tradicionalnoj astrologiji obje planete, i Mars i Saturn, smatraju se maleficima. Mars kvadrat Saturn je prilično teška energija, energija koja nosi agresiju. Na nebu imamo obje ove planete u svojim sjedištima. I u svojoj punoj snazi. Mars je u Ovnu i brutalan je, a Saturn je u Jarcu i vrlo je okrutan.

Oni kojima je bliska Karmička astrologija znaju da je Saturn ostarjeli Mars. Odnosno Mars kao planet akcije, pokretačke energije, impulzivnosti, seksualnosti i primarnih nagona, goni nas na akciju i djelovanje te ovisno o djelima u prošloj inkarnaciji u ovoj ubiremo nagrade ili kazne  a Saturn je taj koji ih dijeli. Zato ga i zovu Gospodarom Karme.

U kojem znaku je boravio Mars u prošlosti sada je tu pozicioniran Saturn, a kuća u kojoj je, govori u kojem području života jesmo ili nismo bili na razini zadatka. Svojom simbolikom Saturn boja to polje uz aspekte koje gradi s ostalim planetima.

Boje Saturna kao i sama simbolika te najudaljenije planete od Sunca vidljive golim okom nisu nimalo vesele. Tamne su, tmurne i sumorne. Vlada restrikcijama, ograničenjima, bolestima, siromaštvom i raznim usudima.

Subota je Saturnov dan, a subotom je bio običaj odlaska na groblja te su subotu naši stari nazivali još i danom mrtvih. Saturn je u energetskoj astrologiji vladar sedme čakre i zovu ga još Čuvarom praga, jer on je brana, granica između nas sada i naših sjećanja otprije…

Mars je kroz mitologiju poznat i kao Ares bog rata, a u astrologiji predstavlja vojnike, policajce, kirurge i druge uniformirane osobe. Zna se da se pod Marsom pogotovo ako je u retrogradnom kretanju pokreću ratovi, nasilje, agresija i represija. Njegova boja je vatreno crvena, dan kojim vlada je utorak.

Mars upravlja prvom čakrom, našom pokretačkom ili kundalini energijom, energijom nagona za preživljavanjem i samoodržanjem. Mars vlada prvom kućom prirodnog horoskopa i znakom Ovna i suvladar je, uz Plutona, osme kuće i znaka Škorpiona. Saturn vlada prirodnom desetom kućom i znakom Jarca a suvladar je, uz Urana, znaka  Vodenjaka i 11 kuće prirodnog horoskopa.

 

Sada na nebu imamo obje ove planete u svojim sjedištima. I u svojoj punoj snazi. Mars je u Ovnu i brutalan je, a Saturn je u Jarcu i vrlo je okrutan. Saturn u Jarcu je u retrogradnom hodu i sada je na stupnjevima na kojima je bio u veljači, a Mars u Ovnu je usporio pred retrogradno kretanje na koje kreće 09.09. i sada se nalazi u tzv. sjeni. Zbog retrogradnosti Marsa koja slijedi aspekt kvadrata ova dva malefika imat ćemo još jednom!

29.09. Saturn stacioniran za direktan smjer, a Mars retrogradan. Retrogradnost planeta vraća nas u prošlost kako na objektivnoj razini, tako možda još i više introspekcijom. Da završimo, odradimo ili sami sa sobom preradimo situacije, ljude, događaje. Ovisno koje kuće nam aspekt zahvaća tu će biti područje života u kojoj se radnja odvija.

Mars kvadrat Saturn je prilično teška energija, energija koja nosi agresiju. Fizičku, verbalnu ili psihičku. Okrutnost je pri tome vrlo izražena. Muškarci agresivniji nego obično, primarno jedni na druge. Eskalacija sukoba napose ako je prisutna razlika u godinama među bijesnim akterima (Ma mladić/Sa muškarac u godinama).

U vrijeme trajanja ovoga aspekta pojačana je i vjerojatnost od različitih nesreća, napose u prometu i s glomaznim prometnim vozilima, kao i udesa svake vrste.

Na unutarnjoj razini, ovaj aspekt donosi strahove, frustracije, komplekse i druge blokade koje su duboko potisnute u čovjeku.

I kao takve dugo kuhaju u nutrini osobe,  sve do trenutka kada se na nebu formira ovaj aspekt i postane okidač za silovitu erupciju bijesa dugo nagomilavanog i potisnutog u čovjeku.

Astrologija Pallas