Foto: pixabay.com

Ovih dana mogućnosti za sukobe dosežu vrhunac. Mars u Raku je nositelj frustracija. Energija razora. Svađa. Tenzije su svugdje. Ovo je i aspekt pomanjkanja vremena. Nadolazećih obaveza. Aspekt odgovornosti. Trenutak presijecanja.

Mars u Raku ulazi u opoziciju sa Saturnom. I Merkur je tu. Mjesec u Vagi kvadriran od njih. Ovih dana mogućnosti za sukobe dosežu vrhunac. Mars u Raku je nositelj frustracija. Energija razora. Svađa. Problema u obiteljima. Rušenje domova.

Mars u Raku je i psihopatski profil ličnosti. Nasilnik. Onaj prefinjeni tip kojeg svi vole, osim njegovih najmilijih. Ovo je slika raskola sustava i problema. Saturn je zastarjeli arhetip birokracije koji se eto našao na putu. Teško promjenjive navike i sistem koji je dotrajao.

Ovih dana čitat ćemo o nesuvislim puštanjima nasilnika sa slobode. O smiješnim kaznama. O ljudima koji zlostavljaju svoji djecu. Sustavno. Godinama. I o onima koji ništa ne poduzimaju.

Tenzije su svugdje. U porama društva. Jutarnjoj kavi. U korijenima naših predaka. U rješavanju ostavinskih rasprava. Saniranju kuća. Prodaji nekretnina. U rušenju zidova. U nedočekanim jutrima. U našim frustracijama zbog blokada koje nam stoje na putu.

I premda negativan, ovaj aspekt nosi simbol borbe. Preskakanja vlastite težine. Suočavanja s realnošću. Mogućnosti da upremo svoju snagu u nešto što godinama čeka razrješenja.

Mars i Saturn su kao tempirana bomba kojoj je sat otkucao. I sada se raspada. I sada nas raspada. U tisuće dijelova od kojih smo mislili da smo načinjeni. A nismo. Za neke je vrijeme da prerežu korijene. Za neke da napuste disfunkcionalne odnose. Za neke da se otrgnu od nasilja. Za neke da reagiraju.

Mars u Raku je i vojnik. Onaj koji ima snage prevagnuti na dobru stranu. A hoće li to učiniti, već ovih dana ćemo imati prilike saznati. Ako se dogodi još neki teroristički napad. Ako se rasplamsa još neki rat. Ako još nečije budućnosti budu pokopane, znat ćemo da uništivim smo učinili neuništivo: vjeru da možemo bolje.

Ovo je aspekt pomanjkanja vremena. Nadolazećih obaveza. Aspekt odgovornosti. Trenutak presijecanja.

Ovo je ljubitelj sarkazma. Neuništiv u svojoj obrani.

Ovo je dokaz da ste se borili, trudili, “krvarili” za ono sto ste postigli. A tu borbu mnogi ne vide. Ne znaju. Ne osjete. Ne prolaze. I nemaju. Zato ne vrijedi da se objašnjavate. Oni nikad neće shvatiti.

Zato, kad vas ovih dana takvi budu zvali, tražili, trebali, samo kratko odgovorite da ne možete sad jer upravo perete pladnjeve na kojima ste sve dobili.

Sanja Paraminski Aisha