Jupiter će kao nosilac duhovnosti 05.11. ući u znak Strijelca, a u tom prijelazu će tvoriti jako važnu  duhovnu kombinaciju Gandanta. To su točke spajanja koje simboliziraju rast duše. Te se točke nalaze na raskrižju vodenih znakova, a u ovom slučaju između Škorpiona i Strijelca. Momentalno se Jupiter nalazi u ovoj točki, a bit će najjači pri samom prijelazu 04. i 05. 11. Također, poslije Gandante će Jupiter s Ketuom i Saturnom tvoriti u Strijelcu jaku duhovnu kombinaciju do kraja siječnja sljedeće godine.

Ovo je vrijeme za duhovni napredak ili čišćenje, ali i za spoznaju u smislu otkrivanja onih dijelova sebe koji su nam nepoznati. Ipak, da bi zaronili u vlastitu dubinu, potrebna je jednostavnost i poniznost, jer pamet se oholo smije svemu onome što dolazi iznutra pa se dubina pametnima ne ukazuje ako u nju ne uđu srcem.

Gand znači čvor, anta znači kraj. Gandanta znači čvor na kraju. Dobro vezan čvor, teško se može rasplesti.  Gandanta predstavlja čvor u sebi, on postavlja pitanje smisla s kojim se  pokušavamo pomiriti. Jupiter se u ovoj točki susreće sa sukobom vodenog i vatrenog principa, gdje pokušava odvezati tajni čvor ili spoznati kako se povezuju dva principa vode i vatre. Sjedinjenje dva principa stvara ljubav i  trebao bi nas odvesti na sljedeću razinu postojanja.

Na osobnoj razini ovaj prijelaz osjećamo u vezama ili unutarnjim borbama. Kad se život kristalizira, prije toga je potrebno proći ovo razdoblje neizvjesnosti ili čišćenja, ili mirenja s prošlošću. Planeta u Gandanti je posebno snažna pogotovo kada se radi o Jupiteru.

U natalu to može značiti jaku duhovnu osobu, ako to potvrdi ostatak natalne karte, ako tomu nije tako ta snaga će se koristiti za nešto drugo u svakodnevnom životu. Ona neće nestati zbog ostalih položaja. Ipak, osoba će prolaziti kroz poteškoće dok se ne dogodi shvaćanje ili prilagodba situaciji u kojoj se nalazi.

Ako imate Mjesec u Gandanti, govori o vašoj velikoj snazi. Ipak, ovaj položaj unosi nemir u početku života, donosi probleme s roditeljima.

Gandanta se uvijek odvija između Vodenih i Vatrenih Znakova. Voda i vatra – Agni i Apas su dva suprotna elementa. Vatra zagrijava vodu ili emocije i voda može ugasiti vatru. Pošto ovaj položaj govori o čišćenju, ono će se odviti u onim kućama gdje vam se ova kombinacija nalazi. Ako je Venera u Gandanti, tada će veze i brak biti područje nesigurnosti.

Ako je Mjesec u Ribama, ali u Gandanta točki, to se odnosi na krajnja iskustva gdje je duša dostigla jednu razinu znanja i prelazi u ovom životu na viši.

Prijelaz ove točke ili planeta od Raka do Lava predstavlja položaj gdje duša završava svoju potragu i sada se napokon kreće prema punoj uključenosti u materijalni život. Vladajuće božanstvo sazviježđa Ashleshe koje se nalazi na kraju Raka je sazviježđe Nage – mudre zmije. U ovoj fazi dolazi do mijenjanja kože kako bi narasla nova.

 

To iskustvo mijenja um i psihu može biti izuzetno bolno, ali potrebno je da duša preraste ovu fazu. Rak – Lav prijelaz je iskustvo duše koja se priprema u ovom životu da doživi život kroz materijalni put.

Prijelaz Jupitera iz Škorpiona u znak Strijelca je najteža Gandata jer okreće dušu prema svom konačnom smjeru, prema spajanju s univerzalnom sviješću. Ovo je faza u kojoj se materijalne veze razaraju i duša traži duhovni smjer. Ovdje se odvija maksimalno bujanje unutarnjih emocija koje možete osjećati u zadnje vrijeme.

Poriv dolazi iznutra, a oni koji već rade na sebi ovaj aspekt mogu osjetiti kroz unutarnju borbu. Oni koji rade terapije, bit će uspješniji u svom radu u slijedećem razdoblju. Ipak, budimo sigurni da je put prema sebi pun otpora i da se ovdje stvara spomenuti čvor ili sukob dva spomenutih principa vatre i vode.

Na materijalnoj razini ovo može donijeti probleme ljudima ako im je stran princip duhovnosti, dok se na duhovnoj razini lakše aktivira Kundalini ili latentna moć. Sazviježđe Mule u Strijelcu koji se nalazi na početku znaka nosi simbol korijena galaksije i jasno je da ovaj dolazak Jupitera ima posebno značenje jer se momentalno ovdje nalazi i Ketu (Južni Mjesečev čvor) prosvijetljenja.

Dakle, da bi bili duhovni morate biti duboko ukorijenjeni u svojoj zemaljskoj prirodi. U svakom slučaju ovakva tranzitna gibanja su rijetka pa ih na taj način treba tretirati. Pokušajte u ovo vrijeme više meditirati i usmjeriti se na duhovne aktivnosti. Neka vam to ne bude imperativ već moment istraživanja u kojem možete otkriti zanimljive stvari o sebi.

Nikola Žuvela, http://vedski-jyotish.net/